Linkovi

EU: Stotine miliona dolara pomoći Haitiju


Po prvi put od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, Evropska unija je aktivirala zajedničke mehanizme odgovora na kriznu situaciju. Tako je i rezultat vanrednog okupljanja evropskih ministara zbog tragedije koja je pogodila Haiti, bio zajednički odgovor i odluka da se hitno toj zemlji uputi nešto manje od 120 miliona eure pomoći.

Evropski ministri razvoja su se danas hitno, na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, okupili u Briselu kako bi dogovorili zajedničke mjere pomoći Haitiju. Do sada su neke od članica, poput Belgije i Španije, samostalno slale spasilačke ekipe i pomoć. Činjenica je da tragedija nikoga u Evropi nije ostavila ravnodušnim:

Slike sa Haitija su pokazale razmjere tragedije. U Njemačkoj je širok talas solidarnosti", kazao je državni sekretar Njemačke Verner Hojer.

Mediji, ipak, prenose da je evropski šampion humanosti Estonija. U ukupnoj svoti koju je Unija izdvojila za Haiti, ta slabašna država učestvuje sa milion dolara. Evropski mediji prenose kako je neko izračunao da je to, u srazmjeri sa bruto nacionalnim dohotkom i snagom države, šest puta više nego što je izdvojila Amerika, koja je za pomoć Haitiju namijenila 100 miliona dolara. U svakom slučaju, Evropljani su danas donijeli zajedničku odluku:

"Naravno da smo svjesni da je potrebno više, što je i dogovoreno. Ono što šaljemo odmah je 30 miliona eura humanitarne pomoći Komisije i još 92 miliona eura država članica. Uz ovo, dugoročno, članice šalju još 100 miliona, Komisija dvostruko toliko", kazala je visoka predstavnica EU.

"Želimo da se sačini plan ne samo spašavanja, već i rekonstrukcije Haitija, nastojaćemo u Vijeću ministara učiniti šta je moguće na tom planu", naglasio je evropski komesar za humanitarnu pomoć, Karel De Guht.

Uz ovo, UN su od Brisela tražile da na Haiti pošalje policajce za čuvanje reda. Francuzi predlažu kontigent od hiljadu žandarma, a konačna odluka o tome bi trebala biti poznata sutra ujutro. Dan poslije, evropski komesar za humanitarnu pomoć odlazi na Haiti, a
Ešton se sastaje sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, a potom i sa najvišim zvaničnicima UN-a, kako bi se koordinirala pomoć zemljotresom pogodjenoj zemlji.




XS
SM
MD
LG