Linkovi

Napetost na Haitiju raste zbog očajne situacije


Humanitarni radnici i predstavnici vlasti na Haitiju, teško pogođenom katastrofalnim zemljotresom, upozoravaju da napetost među stanovništvom raste uporedo sa porastom očaja preživelih koji još čekaju na hranu, vodu i medicinsku opremu.

Istovremeno, ogromna međunarodna nastojanja na dostavi tih potrepština su u toku. Posebnim sporazumom Haiti je prepustio Sjedinjenim Državama kontrolu nad aerodromom u prestonici Port-o-Prensu, kako bi međunarodne ekipe, koje rade danonoćno, što efikasnije otpremale hitnu pomoć namenjenu stanovnicima.

Međutim, četiri dana pošto je prestonica Haitija sravnjena sa zemljom, ta nastojanja se odvijaju sporo. Humanitarni radnici izveštavaju da je strpljenje stanovnika na izmaku i da bi situacija mogla da se pretvori u haos i anarhiju ako pomoć uskoro ne bude počela da stiže.

Već ima brojnih izveštaja o pljačkama, a očevici kažu da su videli muškarce naoružane mačetama koji lutaju noću ulicama, uzimajući iz razrušenih domova sve što mogu da nađu.

U Port-o-Prensu sada nema funkcionalne policije, dok je zemljotres između ostalog uništio i zatvor, omogućivši zatvorenicima da se razbeže.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovaće danas na Haiti kako bi ocenila dosadašnja nastojanja na dostavi humanitarne pomoći, posle zemljotresa u kome je, kako se procenjuje, poginulo na desetine hiljada ljudi.

Hilari Klinton namerava da se sastane sa haićanskim predsednikom Reneom Prevalom i drugim funkcionerima, kao i sa članovima tima američke vlade koji su ranije doputovali na Haiti. Sutra bi Haiti trebalo da poseti i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Mun.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majkl Malen, rekao je da će do ponedeljka u Haitiju ili na brodovima u blizini biti do 10 hiljada američkih vojnika, koji će pomagati u dostavljanju pomoći. Američki nosač aviona Karl Vinson, na kome se nalazi 19 helikoptera, ukotvljen je juče kraj obala Haitija kako bi služio kao ploveći aerodrom.

Juče, u Vašingtonu, predstavnik Stejt departmenta Pi Džej Krouli rekao je da je luka u Port-o-Prensu uništena, što će predstavljati problem za sva dugoročna nastojanja na obnovi zemlje.

XS
SM
MD
LG