Linkovi

Pakistan: Četiri žrtve napada bespilotne letelice


Najmanje četiri osobe poginule su u, po svemu sudeći, napadu američke bespilotne letjelice na utočište ekstremista u Sjevernom Vaziristanu.

Napad je izveden dan nakon što je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari upozorio da takvi napadi podrivaju nacionalni konsenzus o borbi protiv ekstremista. Senatori Džon Mekejn i Džozef Liberman, koji borave u posjeti Pakistanu, su međutim kazali zvaničnicima te zemlje da Sjedinjene Države ne mogu da odustanu od kontroverznih raketnih napada.

U odvojenom incidentu, najmanje osam osumnjičenih ekstremista poginulo je u eksploziji u njihovom utočištu u Karačiju. Pakistanski zvaničnici saopštili su da su ekstremisti slučajno aktivirali eksploziv, uništivši kuću u kojoj su boravili. Policija, koja je uhapsila najmanje dvojicu osumnjičenih, na mjestu nesreće je pronašla oružje i eksploziv koji se koristi u samoubilačkim napadima.

Ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik saopštio je da su pojedini stanari bili iz doline Svat, gdje je pakistanska vojska prošlog aprila pokrenula ofanzivu protiv Talibana. Pakistanski zvaničnici u međuvremenu su saopštili da je najmanje pet osoba poginulo u samoubilačkom napadu u sjeverozapadnoj oblasti Kajber. Meta napada su navodno bili članovi rivalske islamske ekstremističke organizacije.

XS
SM
MD
LG