Linkovi

Mesić obećao pomoć Kosovu na putu ka EU


Na Kosovu je danas boravio predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, kome je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu uručio “zlatnu medalju nezavisnosti” za doprinos koji su Hrvatska i hrvatski predsednik dali za "slobodu i nezavisnost Kosova".

Hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću u Prištini je priređen doček s najvišim državnim počastima. U njegovu čast veći deo grada okićen je zastavama Kosova i Hrvatske, a na glavnim raskrsnicama postavljeni su bilbordi sa Mesićevim likom. Nakon sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, koji je Mesiću uručio Medalju nezavisnosti, hrvatski predsednik je rekao da će Republika Hrvatska pomoći Kosovu na putu ka Evropskoj Uniji.

Arhitektura ovog prostora je završena i čitav ovaj prostor mora ući u Evropsku uniju, jer se Evropa udružuje. Da li se to nekom sviđa ili ne Evropa će se udružiti. Samo je pitanje sa kojim će se tempom zemlje udruživati“, kazao je Mesić.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je Hrvatska posebno značajna za Kosovo i izrazio želju za nastavak saradnje, koja, kako je kazao predstavlja primer i za ostale države.

“Kosovo ima podršku i drugih zemalja i dobru saradnju sa susedima, za izuzetkom Srbije. Za nas je značajno da dajemo najbolje signale za saradnju u interesu naših država, kako bi lakše došli do učlanjenja u Evropsku uniju i NATO”, rekao je predsednik Kosova.

Hrvatski predsednik sastao se i sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem. Mesić se potom na svečanoj sednici obratio i poslanicima Skupštine Kosova, među kojima nije bilo srpskih poslanika.

“Moja poseta Kosovu nije uperena niti protiv koga. Ona je isključivo u funkciji jačanja naših bileteralnih odnosa ali I stabilnosti I sigurnosti u celoj regiji”.

Mesić je većinu svog izlaganja u Prištini posvetio raspadu bivše Socijalističke federativne Republike Jugoslavije optužujući za to Slobodana Miloševića.

Ono što smo mi tražili to je da dođemo do novog političkog dogovora. Uporno smo pokušavali da dođemo do njega, ali to nije išlo, jer Milošević je imao samo jedan cilj razbiti što pre Jugoslaviju, stvoriti veliku Srbiju i to etnički čistu“, naglasio je Mesić

Jednodnevnu posetu Kosovu hrvatski predsednik završio je posetom selu Janjevo u kojem živi stotinak Hrvata, a obišao je i hrvatske vojnike koji su na Kosovu u sastavu KFOR-a.






XS
SM
MD
LG