Linkovi

Gradonačelnik Gračanice: Očekujem razgovor sa Beogradom


Očekujem poziv vlasti u Beogradu da razgovaramo o našim planovima u opštini Gračanica i da ih ubedimo da je ono što radimo u interesu srpskog naroda, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike gradonačenik Gračanice Bojan Stojanović. On je istakao da je spreman na saradnju sa lokalnom samoupravom koja u Gračanici funkcioniše po sistemu Republike Srbije.

Glas Amerike: Gospodine Stojanoviću šta ćete u narednom periodu uraditi za stanovnike Gračanice, odnosno šta od vas građani mogu da očekuju?

Bojan Stojanović: "Pa u svakom slučaju jedan boljitak, ali naravno prvo moramo da konstituišemo organe lokalne samouprave u narednom periodu i da od matičnih opština izvučemo teritoriju opštine Gračanica. Zakon je precizan, međutim treba doći do demarkacije granica, preuzeti zemljište, katastarske knjige, preuzeti jednu administraciju. To treba da se desi do juna meseca gde će stanovništvo opštine Gračanica svoje potrebe moći da zadovoljava u budućoj administraciji opštine Gračanica. Naravno za neke stvari ne treba čekati, to je izgradnja određenih infrastrukturnih projekata. Do sredine januara biće izgrađena jedna knjiga sa draft verzijama svih projekata sa bekgraundom i krenuće se sa njihovom realizacijom."

Glas Amerike: Šta ćete konkretno uraditi kada je infrastruktura u pitanju?

Bojan Stojanović: "Pa radi se zgrada bolnice od milion i 100 hiljada evra za 120 ležaja, radiće se hala sportova u Lapljem Selu, stadion u Gračanici će biti dorađen ili obnovljen i to sa tribinama i svlačionicama kao i sa svim pratećim objektima, teniski tereni u okviru sportskog centra, renoviraće se balon sala u Gračanici, radiće se put od policijske stanice do škole i to sa trotoarima, put Gračanica - Sušica takođe sa trotoarima do elektrotehničke škole prema Sušici. Trotoari i ulična rasveta na putu Gračanica-Laplje Selo i izletište kod česme između Lapljeg sela i Gračanice."

Glas Amerike: Kolikim će budžetom raspolagati vaša opština?

Bojan Stojanović: "Četiri miliona i 300.000 evra. To je budžet koji podrazumeva i davanja za zdravstvo, prosvetu, za plate opštinske administracije i naravno tu će biti i 2 miliona evra za kapitalne investicije."

Glas Amerike: Ovde u Gračanici postoji i lokalna samouprava koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije. Kakav će vaš odnos biti prema tim institucijama?

Bojan Stojanović: "Pa moj posao nije da se bavim njima. Ja se nadam da ću sa njima da napravim jednu dobru saradnju, jer nije bitno ko radi, bitno je da ljudi imaju neki boljitak od toga. Bilo bi mi drago da se i tu ulože određena finansijska sredstva i da se pomogne na praktičan način za opstanak ovog naroda ovde."

Glas Amerike: Da li će ta lokalna vlast moći da na ovoj teritoriji sprovodi određene projekte, recimo da gradi puteve, bolnice, škole bez vaše saglasnosti?

Bojan Stojanović: "Pa to je jasno precizirano i tumačićemo zakon. Zna se da može da ulaže i Beograd u izgradnji infrastrukture i svega onoga što ste ovde naveli. Međutim kada se radi o tim dozvolama jasno je da je i do sada u naselju na Padalištu već pet godina je koordinacioni centar čekao dozvolu od skupštine grada Prištine, znači u Prištini od kosovskih institucija i nije je dobio, jer to je praktično pitanje. Kako će sada podeliti te kuće, ko će biti nosioc stanarskog prava, u čije će vlasništvo biti te kuće i to sve treba da uknjižite u zemljišne knjige jer sutra se mogu desiti određeni problemi vezano za tu imovinu. Vi morate da dokažete da je to vaše i sva praktična pitanja... ne treba se dizati velika tenzija jer to su tehničke stvari."

Glas Amerike: Nedavno ste posetili Albaniju, šta je bio cilj vaše posete?

Bojan Stojanović: "Velika se polemika vodi oko te posete. Ja sam tamo bio kao član delegacije Samostalne liberalne stranke, ne samo kao gradonačelnik Gračanice i jednostavno hteli smo da uspostavimo kontakt sa njima. Jer svi oni koji misle da Albanija ne igra nikakvu ulogu vezanu za ove procese na Kosovu, oni nisu dobro informisani. Ja sam upravo izneo svoje stavove i tražio od njih da oni moraju da ohrabre Vladu u Prištini da se aktivnije bavi pitanjima zajednica, jer sam skrenuo pažnju da mnoge stvari koje se ovde dešavaju jeste stavljanje cele priče pod tepih, da se ne bave suštinom nego se bave samo formom da bi se samo zadovoljili, kako neki kazu, debitantni apetiti većinskog naroda."

Glas Amerike: Koliko je politički , da kažem, mudro da vi kao predsednik jedne srpske opštine prvu posetu započnete Tirani, a ne recimo Beogradu ili nekoj zemlji koja nije priznala nezavisnost Kosova?

Bojan Stojanović: "Da biste negde otišli treba neko i da vas pozove, kao prvo. Mi smo otvoreni i otići ćemo kod svih onih koji nas pozovu da tražimo pomoć, da iznesemo naše probleme, jer jedna lokalna samouprava je tehničko pitanje bez jedne visoke politke gde se ne razmatraju statusna pitanja, niti mi imamo kapaciteta da to rešavamo. Po meni je dobra odluka, i mi nismo imali predrasuda da li treba otići. Ja sam svakako rekao da oni jesu jedan od faktora koji utiču na rešavanje ovog problema i budite sigurni da mogu da pomognu. I zašto? Mostove treba graditi i ne treba biti isključiv, a nadam se da će i Beograd postupiti mudro pa da nas pozove da porazgovaramo o tome šta mi imamo nameru da radimo ovde, da im prenesemo naše stavove i da ih ubedimo da ono što radimo stvarno jeste u interesu srpskog naroda."



XS
SM
MD
LG