Linkovi

Jeremić: Protekla godina veoma uspešna


Prošla, 2009. je na spoljnopolitičkom planu bila veoma uspešna godina, ocenio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je tokom ove godine posetio 46 zemalja i imao 84 susreta sa ministrima spoljnih poslova.

Srbija je dobila viznu liberalizaciju, odmrznut je trgovinski sporazum, a 22. decembra podnet i je zahtev za članstvo u EU, podsetio je Jeremić.

"Članstvo u EU je centralni prioritet Vlade Srbije i 2009. je bila svakako najbolja od demokratskih promena, kada je reč o evropskoj integraciji Srbije", rekao je Jeremić.

Prioritet i u 2010. godini biće nastavak evropskih integracija, istakao je on i dodao da je dobijanje zvaničnog statusa kandidata za članstvo u EU osnovni cilj diplomatije u narednoj godini. Ostali prioriteti neće se mnogo menjati.

"Nastavićemo svom snagom i svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima da se borimo za očuvanje teritorijalne celovitosti. A isto tako prioritet će biti i odnosi i pitanja u regionu zapadnog Balkana", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kao još jedan diplomatski uspeh Jeremić je istakao otvaranje, kako je rekao, istorijskog procesa o statusu Kosova pred Međunarodnim sudom pravde.

O tužbi koju je Hrvatska pokrenula protiv Srbije – ministar kaže da se nada i da još nije kasno da do tog procesa neće ni doći.

"Ali za slučaj da Hrvatska ostane čvrsta u svojoj nameri da tuži Srbiju, Srbija je kao deo odgovora na tu tužbu pripremila obimnu kontratužbu za zločine počinjene 1991. do 1995. godine, uz jedan pozamašan istorijski dodatak koji se odnosi na period Drugog svetskog rata", poručio je Jeremić.

Konačno, odnosi u regionu su daleko od idealnih, ocenio je Jeremić i upozorio da neće proći bez posledica ukoliko neka država iz regiona namerava da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom. Srbija će reagovati na svaki korak koji ugrožava njene državne interese, kaže Jeremić.



XS
SM
MD
LG