Linkovi

Revolucionarna tehnologija u Kameronovom filmu "Avatar"


Trideset godina nakon fimskog fenomena režisera Džordža Lukasa “Ratovi zvijezda”, koji je kreirao naučno-fantastični svijet na ekranu, počeo je da se prikazuje “Avatar”. Najnovije ostvarenje režisera Džejmsa Kamerona, urađeno u 3D tehnologiji, pokušava da nadmaši njegov ogromni hit “Titanik” i Lukasov čuveni serijal. Prilikom snimanja “Avatara”, koji je koštao 250 miliona dolara, korištena je najsavremenija tehnologija koja je znatno podigla standarde za filmske stvaraoce

Godina je 2154. Ljudi su uspostavili misiju na udaljenoj planeti Pandori, kako bi eksploatisali neprocjenjivi mineral, koji je im je očajnički potreban. Tim naučnika predvođem doktorkom Grejs Ogustin, koju igra Sigurni Viver, napravio je program pod nazivom “Avatar”, za proučavanje humanoidne rase koja žive na Pandori. Avatari su genetski modifikovani hibridi koji liče na tri metra visoke pripadnike plemena Navi i mogu da opstanu na planeti, koju kontrolišu američke snage pod vođstvom pukovnika Majlsa Koriča.

Pukovnik Korič, tvrdokorni marinac, tvrdi da Pandora pripada Zemlji, na uštrb plemena Navi. Glavni lik u filmu je Džejk Sali, invalid i ratni veteran, koji je poslat na Pandoru kako bi preuzeo Avatara svog preminulog brata blizanca, Toma. Džejkova misija je da se infiltrira među Navije i informiše pukovnika Koriča. Plan međutrim doživljava neuspjeh kada se Džejk zaljubi u Najtiri, princezu plemena Navi. On zatim oktriva duhovnu vezu plemena i Pandore i obeća da će braniti planetu od ljudske invazije i Navije od genocida. Džejka Salija igra Sem Vortington.

"Ovo je mjesto gdje je sve povezano, nešto najljepše što ste ikada vidjeli.”

Glumica Zoi Seldana tumači ulogu princeze Najtiri. Ona ističe da tehnologija, koju je Džejms Kameron koristio za specijalne efekte, ne postoji ni u jednom drugom filmu.

"Nosili smo neku vrste opreme, napravljenu na osnovu našeg oblika glave, sa kamerom koja je snimala svaki izraz lica.”

Džejms Kameron je ponovo uspio da napravi ambiciozni epski projekat, koji opravdava uloženih četvrt milijarde dolara. Pomoću revolucionarne trodimenzionalne tehnologije stvorio je bogati svijet u kome hiljade različitih vrsta imaju imaju neraskidivu vezu sa plemenom Navi.

"Naviji možda predstavljaju ono najbolje u nama, možda neki dio nas koji znamo da gubimo i moramo da ga povratimo. Smatram da je to suština i mislim da film to prenosi. Kada odgledate film, želite da budete kao oni.”

"Avatar" nudi virtuelno filmsko iskustvo. Zahvaljujući do sada nezabilježenoj tehnologiji, uvlači nas u svijet Pandore i fizički i emotivno. Kameronova poruka je višestruka i ukazuje na neopravdane ratove, genocide i eksploataciju zemlje. Dvanaest godina nakon Titanika, Avatar se smatra Kameronovim velikim povratkom. Za režisera, njegovo novo ostvarenje je alegorija za spiritualno ponovno buđenje čovječanstva.



XS
SM
MD
LG