Linkovi

Otac i sin zajedno posle pet godina


Posle pet godina, jedan otac i sin su ponovo zajedno. Amerikanac Dejvid Goldman konačno je dobio starateljstvo nad svojim devetogodišnjim sinom Šonom, koji je poslednjih pet godina proveo u Brazilu, u porodici svoje pokojne majke. Susret oca i sina odigrao se u američkom konzulatu u Rio de Žaneiru, dva dana pošto je Vrhovni sud Brazila presudio da brazilska porodica mora da preda dečaka. Ubrzo potom, njih dvojica su se ukrcala na privatni avion za Sjedinjene Države i trebalo bi da stignu kući, u Nju Džersi, na vreme za proslavu Badnje večeri.

Drama je počela 2004. kada je Šonova majka Bruna Bjanki navodno odvela dečaka na odmor u Brazil. Tamo je i ostala, razvela se od Šonovog oca i udala za poznatog advokata. Prošle godine umrla je na porođaju, posle čega su očuh i preostala dečakova rodbina odbili da Šona vrate ocu. Ceo slučaj doveo je do tenzije u odnosima dve zemlje, a bio je i tema kada su se u martu ove godine u beloj kući sastali Barak Obama i predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva. Posle pet godina, Dejvid Golman je konačno ponovo sa svojim sinom.

„Nadam se da ćemo imati porodični Božić, kod kuće u Nju Džersiju“, rekao je otac dečaka.

Međutim, sada sledi još teži ispit za oca, koji tvrdi da su rođaci u Brazilu zatrovali dečakov um.

„Moj sin je predugo patio i to mora da prestane. Suviše vremena je izgubljeno“.

Šonova baka, Silvana Bjanki, koja je imala starateljstvo nad njim od smrti majke i pokušavala Dejvida Goldmana da vidi svog sina, sada je rekla da bi volela da pomogne sviom bivšem zetu tako što bi mu se na neko vreme pridružila u Americi. Dejvid Goldman je pre konačnog spajanja sa svojim sinom izjavio da ne želi da uradi Šonovoj brazilskoj porodici o0no što su oni učinili njemu.

„Ne bih zatvorio vrata. Ne bih to uradio, jer predstoji period u kome mnogo toga mora da se preduzme. Šon je posle svih ovih godina prihičkog zlostavljanja u vrlo delikatnom emotivnom stanju i sada je najvažnije raditi na tome“.

Mnogi stručnjaci tvrde da je proces tranzicije teži što je dete starije i da u tom slučaju predstoje veće izazovi u dužem periodu. Međutim, oni takođe veruju da saznanje deteta da je roditelju stalo do njega, obično dovodi do srećnog završetka. Taj proces je ono što sada čeka Dejvida i Šona Goldmana.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je da je "oduševljena" zbog toga što su otac i sin Goldman ponovo zajedno i izrazila zahvalnost brazilskim vlastima zbog toga što su sarađivali u ovom slučaju.





XS
SM
MD
LG