Linkovi

Šta čeka Tajgera Vudsa posle velikog skandala?


Besprekorni imidž najboljeg golfera sveta Tajgera Vudsa doživeo je krah u poslednjih nekoliko nedelja. Najnovija anketa TV mreže ABC i dnevnika Vašington Post pokazuje da mu je popularnost pala sa 85 odsto 2005. pala na svega 42 procenta i to svakako negativno utiče na poslovanje njegovih sponzora. Sinoć je prva velika korporacija saopštila da u potpunosti prekida saradnju sa Vudsom, dok ostale kompanije poput „Žileta“ i „Getorejda“, drastično smanjuju kampanje u kojima se pojavljuje Tajger. Postavlja je pitanje – ko je sledeći?

U svojoj višemilionskoj kampanji u kojoj je Tajger Vuds u centru pažnje, konsultantska firma „Accenture“ savetuje: „Računa se vaš sledeći potez“ Njihov sledeći korak, posle serije naslova o Tajgeru Vudsu u raznim tablioidima, bio je da raskinu ugovor s njim, uz objašnjenje da 34-godišnji golfer više nije pravi predstavnik njihove oglasne kampanje.

„Ljudi koji su platili više od stotinu miliona dolara sada se pitaju šta ih je snašlo“, kaže analitičar Bob Garfild.

Posle pojave brojnih ljubavnica, to je prvo potpuno odricanje Tajgera Vudsa. Prethodno, „Žilet“ je objavio da će poštovati Vudsovu privatnost tako što će ograničiti njegovo pojavljivanje u svojim reklamama. U petak uveče, Vuds je saopštio da će na neodređeno vreme odsustvovatri sa golf terena kako bi se fokusirao na to da bude bolji muž, otac i osoba. Pitanje je – gde?

AP je objavio da je njegova žena Elin upravo kupila kuću vrednu dva miliona i 200 hiljada dolara na privatnom ostvcetu u Švedskoj … idu li oboje tamo ili samo ona? Ovog vikenda pojavile su se fotografije kako se namirnice utovaruju na Tajgerovu jahtu „Privacy“. Da li planira krstarenje? Sam ili cela porodica?

„Nema teorije da Vuds može da se sakrije od javnosti, bilo gde na ovoj planeti“, kaže analitičar Majkl Levin.

S druge strane, i golf je u problemu, s obzirom da je gledanost opala za 50 odsto kada je prošle godine Vuds pauzirao zbog povrede kolena. Njegov kedi je takođe zabrinut.

„Očigledno je da ima nešto što mora da reši i ja sa samo nadam da će on i njegova porodica, njegova divna supruga Elin, uspeti da reše probleme i pomire se“,
kaže Stiv Vilijams.

Jedan golfer ne žali Vudsa … Jasper Parnevik, Šveđanin koji ga je upoznao sa suprugom Elin.

„Rekao sam joj da mislim da je on pravi čovek za nju, da je iskren, da poštuje prave vrednosti, sve što bi jedna žena poželela. Pogrešio sam“,
kaže Parnevik.

Ironično, u svom poslednjem intervjuu pre skandala, Vudse je rekao da će golf uvek biti na drugom mestu – iza porodice!

Tajger Vuds je tokom karijere obično zarađivao oko 25 miliona dolara od nagrada na turnirima, dok je od sponzora dobijao i do 90 miliona godišnje. Po svemu sludeći, tokom sledeće godine, obe cifre biće drastično manje.



XS
SM
MD
LG