Linkovi

EU počela da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom


Ministri EU danas su doneli odluku da se se počne s primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Evropski ministri su time pozdravili predanost zvaničnog Beograda evropskim integracijama i sprovodjenje ključnih reformi u skladu sa standardima Unije. Kako je i izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunal Serža Bramerca opisao saradnju Beograda i Haga kao dobru, ministrima je ostavljen prostor da donesu odluku o početku primene Privremenog sporazuma.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je izjavio:

"Postoji progres u saradnji Srbije sa Hagom, ali hapšenje preostalih begunaca ostaje jedan od ključnih prioriteta moje kancelarije. Sve dok ovi begunci ne budu uhapšeni, tražićemo od medjunarodne zajednice i EU da nas podržava, pošto je njihovo hapšenje važno za žrtve, Tribunal i kredibilitet medjunarodne zajednice".

Iz tog razloga, a na insistiranje Holandija, sama ratifikacija Sporazuma sa Srbijom će pričekkati još neko vreme. Nezvanično saznajemo da stoji čvrsto obećanje holandske strane da, ukoliko za pola godine izveštaj haških tužilaca bude pozitivan kao što je bio današnji, neće stajati na putu konačnoj ratifikaciji Sporazuma.

Evo šta je tim povodom rekao holandski ministar spoljnih poslova, Maksim Ferhagen:

"Već smo izjavili da Srbija mora da saradjuje sa Hagom i ako glavni haški tužilac bude imao pozitivnu ocenu saradnje, mi to moramo uzeti u obzir".

Dvadesetsedmorica su danas ponovili kako Srbija ima snažnu državnu upravu, sposobnu da ubrzano napreduje prema evropskim integracijama; što podrazumeva i status kandidata za punopravno članstvo čim se, kaže se, ispune svi neophodni uslovi.



XS
SM
MD
LG