Linkovi

Rumunija: Basesku pobedio na izborima


Rumunski predsednik Trajan Basesku tvrdi da je neznatnom razlikom u glasovima odneo pobedu u jučerašnjem drugom krugu predsedničkih izbora, ali njegov rival socijal demokrata Mirčea Džoana kaže da će osporiti taj rezultat.

Sa praktično svim prebrojanim glasovima, rumunski Centralni izborni biro je saopštio da je aktuelni predsednik osvojio 50,3 odsto glasova dok je bivši ministar inostranih poslova Mirčea Džoana osvojio 49,7 odsto glasova. Razlika u glasovima izmedju dvojice kandidata je oko 70 hiljada.

Džoanina Socijal demokratska stranka vezuje tvrdnje o prevari za više od 100 hiljada poništenih glasova. Funkcioneri te stranke su takodje doveli u pitanje legitimnost desetina hiljada glasova iz specijalnih centara za glasanje.

Evropski izborni posmatrači dali su drugoj rundi glasanja u Rumuniji generalno pozitivnu ocenu. Medjutim, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštava da je njena posmatračka misija bila ograničena i apeluje na vlasti da se pozabave trvdnjama o prevari.

XS
SM
MD
LG