Linkovi

Muslimani obeležavaju Kurban bajram


Muslimani u svetu proslavljaju Kurban bajram, zajedno sa više od dva miliona hodočasnika koji učestvuju u ritualima godišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji.

Hodočasnici u Meki su gađali kamenjem tri stuba koja predstavljaju Đavola, u okviru rituala koji traje od petka do nedelje. Tokom jučerašnjeg, trećeg dana hadžiluka, nije bilo incidenata. Međutim danas, saudijske vlasti su saopštile da je 70-ogodišnji hodočasnik iz Pakistana podlegao virusu H1N1. To je peta žrtva svinjskog gripa od početka hadžiluka, a stručnjaci upozoravaju da bi bolest mogla da se proširi među hodočasnicima.

Kurban bajram, ili „Festival žrtvovanja“, smatra se jednim od najvažnijih dana islamskog kalendara. Muslimani obeležavaju praznik žrtvovanjem stoke u spomen na verovanje da je Bog dopustio proroku Avramu da umesto svog sina, žrtvuje ovna. Šeik Osman Hajat je juče u Velikoj džamiji u Meki održao propoved pred hiljadama vernika. On je u propovedi pozvao muslimane na jedinstvo i osudio podele koje – kako je rekao – izazivaju neprijateljske snage.



XS
SM
MD
LG