Linkovi

Oluja izazvala nestanke struje u Brazilu i Paragvaju


Izvršni sekretar brazilskog Ministarstva energetike, Marsio Zimerman, izjavio je da su milioni ljudi u Brazilu i Paragvaju juče ostali u potpunom mraku zbog oluje sa grmljavinom. On je rekao novinarima da je oluja izazvala prekide na tri dalekovoda koji dovode električnu energiju od hidroelektrane Itaipu na granici između Brazila i Paragvaja.

Najveći deo brazilskog juga, uključujući i dva najveća grada, Rio de Ženeiro i Sao Paulo, ostali su noćas bez električne energije. U mraku je nakratko bio i ceo Paragvaj. Nadležni kažu da je rad hidroelektrane Itaipu bio nekoliko sati u potpunom prekidu. Havarija je izazvala gubitak u nacionalnoj električnoj mreži od oko 17 hiljada megavata. Zamračenje je izazvalo isključenje semafora i podzemne železnice, zastoj u saobraćaju i prekid železničkog saobraćaja. Na gradskim ulicama je navodno povećan kriminal.

Direktor brazilskog Centra za istraživanje infrastrukture, Adrijano Pireš, izjavio je međutim da je problem u tome što Brazil ne održava dalekovode i da sama oluja ne bi mogla da dovede do toliko velikog prekida. Hidroelektrana Itaipu, jedna od najvećih na svetu, nastavila je rad u ranim jutarnjim satima.



XS
SM
MD
LG