Linkovi

Zaplenjeno 250 tona amonijum-nitrata


Zvaničnici NATO-a zaplenili su 250 tona materijala za koji se sumnja da služi za pravljenje bombi, u Kandaharu na jugu Avganistana, jakom uporištu Talibana.

U saopštenju vojnih zvaničnika se navodi da su avganistanska policija i snage NATO-a u raciji na jedno skladište u Kandaharu pronašli velike količine amonijum-nitrata i 5.000 delova za izradu bombi, kao i da je tokom te akcije uhapšeno 15 ljudi. Amonijum-nitrat, koji se koristi kao veštačko djubrivo, jedan je od ključnih sastojaka za pravljenje eksploziva, a bombe koje se postavljaju pored puteva obično sadrže tu supstancu.

U medjuvremenu, Bela kuća saopštava da će predsednik Barak Obama razmotriti četiri opcije za američku strategiju u Avganistanu kada se u sredu sastane sa članovima svog tima za nacionalnu bezbednost. Portparol Bele kuće, Robert Gibs nije hteo da daje više detalja, ali je istakao da američki predsednik nije doneo odluku o eventualnom povećanju broja vojnika u Avganistanu za 40.000.

NATO zvaničnici još su naveli da je američki vojnik poginuo u eksploziji bombe koja je bila postavljena pored puta na jugu Avganistana.

Ranije danas, japanska vlada obećala je da će u narednih 5 godina izdvojiti 5 milijardi dolara kao pomoć za izgradnju Avganistana. Kako je rekao ministar spoljnih poslova Japana, novac će biti iskorišćen za programe kao što su obučavanje bivših pripadnika Talibana za poslove i jačanje lokalne policije.

U Indijskom okeanu se nalaze dva japanska broda koji snabdevaju gorivom brodove koji prevoze zalihe za medjunarodne snage u Avganistanu. Nova vlada japanskog premijera Jukia Hatojame, koja je preuzela vlast u septembru, izjavila je da će japanska misija u Avganistanu biti okončana u januaru iduće godine.

XS
SM
MD
LG