Linkovi

Teksas: 12 mrtvih u pucnjavi u vojnoj bazi


Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više od 30 ranjeno u pucnjavi u vojnoj bazi Fort Hud u saveznoj državi Teksasu.

Lokalni zvaničnici saopštili su da je napadač major Nidal Malik Hasan. Komandant Fort Huda, general Bob Koun, kazao je da je Hasan otvorio vatru u zgradi u kojoj se vojnici pripremaju za vojnu službu u Iraku i Avganistanu, te da je bio naoružan sa dva pištolja. Koun je naveo da su, prema izjavama svjedoka, još dvojica vojnika pucali i da su kasnije uhapšeni u obližnjoj zgradi. General je današnji incident nazvao užasnom i zaprepašćujućom tragedijom. Major Hasan je, kako se navodi, u kasnim tridesetim godinama.

Zvaničnici u međuvremenu navode da su sve spekulacije o motivu napada preuranjene. Ne znam kako bilo ko može da spekuliše o motivu, s obzirom na to da posjedujemo veoma malo činjenica-saopštio je portparol Pentagona Džef Morel. Fort Hud je jedna od najvećih američkih vojnih baza u svijetu, u kojoj radi gotovo 30 hiljada vojnika i civila. U toj bazi žive i hiljade članova njihovih porodica. Petnaest hiljada vojnika iz baze trenutno se nalazi u inostranstvu, što podstiče spekulacije da je mogući uzrok pucnjave post-traumatski stres.

Predsjednik Barak Obama nazvao je pucnjavu užasnim izlivom nasilja, naglasivši da su njegove misli i molitve uz povrijeđene i porodice žrtava. Predsjednik je istakao da je veoma teško kada Amerikanci ginu na ratištima u inostranstvu, ali da je strašnije kada su izloženi vatri u vojnoj bazi na američkom tlu. Obama je najavio i punu istragu današnje pucnjave. Pobrinućeno se da dobijemo odgovore na svako pitanje o ovom užasnom incidentu-obećao je američki predsjednik.




XS
SM
MD
LG