Linkovi

Tadić obećava nastavak saradnje sa Hagom


Srpske vlasti imale su dva dana, koliko je glavni tužilac za ratne zločine Serž Bramerc boravio u Beogradu, da pokušaju da ga uvere da u potpunosti sarađuju sa Tribunalom u Hagu i da sve čine da privedu pravdi poslednja dva haška begunca Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završio je večeras dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje je održao niz sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Uz poruku da će Srbija nastaviti u potpunosti da sarađuje sa Tribunalom u Hagu, predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa Bramercom istakao da vlasti sve čine kako bi bili pronađeni preostali haški begunci, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Posle susreta sa Rasim Ljajićem, Bramerc je odao priznanje Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom ostvarenu po pitanjima dostavljanja dokumentacije, uvida u arhive državnih organa, oslobađanja svedoka dužnosti čuvanja tajne i svim drugim tehničkim aspektima saradnje, saopšteno je iz Saveta. U izjavi posle susreta Ljajić je rekao da očekuje pozitivan izveštaj tužioca Savetu bezbednosti UN, ali da ne može da tvrdi da će biti upotrebljen izraz "puna saradnja" Srbije sa Tribunalom jer se Hadžić i Mladić još nalaze na slobodi. Bramerc je danas razgovarao i premijer Mirkom Cvetkovićem, koji je poručio da je završetak saradnje sa Hagom jedan je od prioriteta njegove vlade, kao i da je dosadašnji stepen saradnje jasan dokaz da su Vlada i njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa Tribunalom, saopšteno je iz Vlade.

A tokom jučerašnjeg dana, Bramerc je imao uspešan sastanak i sa Tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem:

"Ovaj sastanak je, po našoj oceni, bio izuzetno uspešan. Sada se nastavlja njegova poseta operativcima, dakle drugim članovima Akcionog tima i oni će nastaviti da pričaju o suštinskoj temi, a to je potraga za haškim beguncima", kazao je portparol tribunala Bruno Vekarić.

Treba inače podsetiti da je pre dolaska u posetu Srbiji, tužilac Serž Bramerc, koji inače veruje da se obojica haških begunaca nalaze u Srbiji, poručio da od njega ne treba očekivati ocenu da je Vlada ostvarila punu saradnju sa Haškim tribunalom, jer u Hagu još nisu Mladić i Hadžić.



XS
SM
MD
LG