Linkovi

Hilari Klinton: Izraelska izgradnja naselja ilegalna


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da bi Sjedinjene Države želele da Izrael obustavi izgradnju jevrejskih naselja i naglasila da Vašington ne prihvata legitimnost tih naselja na palestinskim teritorijama.

Hilari Klintonje to izjavila danas, u Kairu, nakon sastanaka sa egipatskim ministrom inostranih poslova Ahmedom Abdulom Geitom i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Šefica američke diplomatije trebalo je juče da otputuje sa Bliskog istoka, ali je produžila boravak za jedan dan kako bi nastavila diskusije o zastalim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Hilari Klinton je prošle nedelje izazvala oštru kritiku palestinskih lidera kad je kao ustupak bez presedana pozdravila ponudu Izraela da ograniči aktivnosti oko izgradnje naselja u cilju obnove mirovnih pregovora.

Mapom ka miru, odnosno planom za Bliskoistočni mir iz 2003. godine, apeluje se na Izrael da obustavi aktivnosti na izgradnji naselja.

Abul Geit je rekao da su današnji razgovori sa Hilari Klinton bili plodonosni. Dan ranije, on je od nje zatražio da razjasni stav Vašingtona o nastavku mirovnih pregovora dok Izrael gradi jevrejska naselja na palestinskim teritorijama.

XS
SM
MD
LG