Linkovi

Rasmusen: NATO predan misiji u Avganistanu


Novi generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izjavio je da je savez predan misiji u Avganistanu, uprkos povećanom nasilju i broju poginulih američkih vojnika i drugih pripadnika NATO snaga. Rasmusen je juče u Vašingtonu rekao da potreba za dodatnim sredstvima u borbi protiv talibana dolazi u vreme opale podrške javnosti u mnogim savezničkim zemljama za nastavak operacija u Avganistanu.

Prilikom svoje prve posete Vašingtonu otkako je postao generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen je rekao da razume očekivanja Sjedinjenih Država da saveznici obezbede dodatne trupe i sredstva za misiju u Avganistanu. Međutim, Rasmusen je ustao u odbranu doprinosa saveznika u osmogodišnjoj kampanji:

„Ne prihvatam bilo čiji argument da Evropljani i Kanađani ne plaćaju cenu uspeha u Avganistanu. Plaćaju je.“

Rasmusen je istakao da svih 28 članica NATO saveza učestvuje u misiji i da je u proteklih 18 meseci, pored američkih vojnika, još 9,000 savezničkih vojnika uključeno u ratne napore u Avganistanu. On je direktno reagovao na kritičare u Sjedinjenim Državama, uključujući neke članove Kongresa, koji optužuju evropske vlade da ne ispunjavaju svoje obaveze.

„Omalovažavanje evropskog i kanadskog doprinosa, kao što to neki u Sjedinjenim Državama povremeno čine, moglo bi upravo da dovede do toga. Ukoliko budu osetili da njihovi napori i žrtve u misiji NATO-a nisu cenjeni, sve će manje biti spremni na takve žrtve i napore, a to nije ni u čijem interesu.“

Zemlje kao što su Holandija i Kanada, postavile su rok za povlačenje svojih trupa iz Avganistana. Obamina administracija je, u međuvremenu, sprovela reviziju strategije misije u Avganistanu, posle čega je uputila dodatni kontigent od 21,000 američkih vojnika.

Rasmusen je istakao da misija u Avganistanu ukazuje na relevantnost NATO saveza. Takav stav izneo je i senator Ričard Lugar:

„Ne verjem da od Avganistana zavisi uspeh ili promašaj NATO-a. Impresioniran sam činjenicom da je toliki broj članica saveza uputio svoje vojnike. Oni se tamo nalaze, pretpostavljam, zbog uzajamnog savezništva i savezništva sa Sjedinjenim Državama.“

Ipak, generalni sekretar Rasmusen, rekao je da NATO ne može zauvek da ostane u Avganistanu. On je apelovao na ubrzanu obuku i opremanje avganistanskih snaga bezbednosti, rekavši da na kraju avganistanski narod treba da sprovede stabilizaciju svoje zemlje.

Rasmusen je posle današnjeg sastanka sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, Rasmusen je rekao da se slaže sa Obaminim pristupom procene rata u Afganistanu, prema kojem se prvo preispituje strategija, a onda utvrđuje koja sredstva će biti neophodna. Obama je rekao da su Sjedinjene Države i NATO saglasne da je od ključne važnosti uništiti terorističku mrežu al-Kaida i efikasno sarađivati sa avganistanskom vladom na osiguravanju bezbednosti u toj zemlji.




XS
SM
MD
LG