Linkovi

Iran isprobao rakete kratkog dometa


Iran je saopštio da je danas isprobao rakete kratkog dometa i najavio da će uskoro testirati oružje dužeg dometa.

General Hosein Salami kazao je da će Iran danas testirati rakete srednjeg dometa Šahab 1 i 2, a sjutra i rakete tipa Šahab 3 koje, prema mišljenju vojnih analitičara, mogu da stignu do ciljeva u Izraelu ili do američkih baza u Zalivu. Salami, koji se nalazi na čelu vazdušnih snaga u iranskoj elitnoj Revolucionarnoj gardi, dodao je da je, prvi put tokom ratnih vježbi isproban i višecevni raketni bacač.

Današnje probe izvedene su nakon pojačavanja tenzija između Irana i Zapada zbog kontroverznog nuklearnog programa. Iranske vlasti su protekle sedmice objavile da grade drugo postrojenje za obogaćivanje uranijuma uprkos zahtjevima Ujedinjenih nacija da obustavi taj proces. Sekretar za odbranu Robert Gejts je danas kazao da bi taj potez mogao da dovede do uvođenja dodatnih oštrih sankcija Iranu. Obamina administracija će, prema navodima jednog visokog američkog zvaničnika, ove sedmice saopštiti Teheranu da mora da dozvoli inspekciju tog postrojenja, preda dokumenta i omogući pristup pregovaračima zaduženim za nuklearni program te zemlje.

Državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da Iran mora da dokaže, van svake sumnje, da razvija nuklearni program samo u mirnodopske svrhe. Klinton je u intervjuu jednoj od američkih televizijskih mreža dodala da ne vjeruje da će Teheran moći da pruži ubjedljive dokaze na sastanku sa predstavnicima svetskih sila u četvrtak u Ženevi.




XS
SM
MD
LG