Linkovi

Mekristal upozorava na mogući poraz u Avganistanu


Komandant snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu upozorava da će misija „verovatno doživeti neuspeh“, ako se tokom naredne godine u tu zemlju ne uputi više vojnika.

List „Vašington post“ je u današnjem izdanju objavio za javnost otvorene delove procene generala Stenlija Mekristala, koja ima 66 stranica teksta. General je napisao da će neodgovarajuća sredstva dovesti do dužeg i skupljeg sukoba u Avganistanu, koji će se verovatno završiti porazom. Ipak, on je naglasio da je uspeh u toj zemlji i dalje dostižan, ako vojne snage budu uspele da preokrenu pobunjenički zamah.

General Mekristal piše da akcenat mora da se stavi na jačanje i poboljšanje efikasnosti avganistanskih bezbednosnih snaga. On je dodao i da zatvori u Avganistanu predstavljaju teren za odgajanje pobune, s obzirom da zatvoreni ekstremisti radikalizuju ostale zatvorenike. General je zatražio da zatvorenici budu kategorisani i shodno tome razdvojeni.

Portparol američkog Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitmen, izjavio je danas da predsednik Obama i njegov tim za nacionalnu bezbednost proučavaju strateške procene. Američki predsjednik, u jednom od jučerašnjih intervjua, kazao je da će prije donošenja odluke o upućivanju dodatnih trupa utvrditi koja je najbolja strategija za američke vojnike u toj zemlji. najnovija istraživanja javnog mnjenja međutim pokazuju da se većina Amerikanaca protivi tom potezu.






XS
SM
MD
LG