Linkovi

Avganistan: U Kunduzu poginulo 30 civila


Komisija, koju je imenovala avganistanska vlada, utvrdila je da je u vazušnom napadu snaga NATO-a početkom meseca u severnoj pokrajini Kunduz poginulo 30 avganistanskih civila, a devet povređeno.

Jedan od istražitelja je kazao da je u napadu, koji je naredio nemački komandant, takođe poginulo 69 esktremista. Rezultati prvobitne istrage Alijanse takođe su pokazali da je u napadu bilo civilnih žrtava.

Avganistanski vojni zvaničnici u međuvremenu su saopštili da je u sukobu pripadnika avganistanskih i međunarodnih snaga sa Talibanima poginulo oko 50 talibanskih boraca, koji su napali iz zasede konvoj za snabdevanje Svetskog programa hrane.

Portparol avganistanske armije, major Abdul Basir Gori, izjavio je da se višečasovna bitka odigrala u talibanskom uporištu u pokrajini Farah na zapadu zemlje. Kapetan korvete Kristin Sajdenstrajker, iz američke Mornarice, izjavila je za Glas Amerike da su u pomoć pozvani pripadnici američkih snaga za brzo reagovanje, koji su stupili u borbu i ubrzo zatražili dodatnu pomoć.

NATO je saopštio da su u borbi poginula i dva pripadnika međunarodnih snaga, a prema nekim izveštajima, poginulo je i nekoliko avganistanskih vojnika. Svetski program hrane Ujedinjenih nacija je saopštio da u sukobu nije izgubio nijedan kamion niti člana svog osoblja.









XS
SM
MD
LG