Linkovi

Dizni otkupio kompaniju Marvel


Predstavnici kompanije „Volt Dizni“ objavili su da je sklopljen ugovor za kupovinu firme „Marvel Enterteinment“ za 4 milijarde dolara u gotovini i deonicama. Taj neočekivani poslovni potez znači da će kompanija, vlasnik popularnog Mikija Mausa, dobiti nove članove kao što su Spajedermen, Ajron men i hiljadu drugih Marvelovih strip junaka. Da pogledamo šta ovaj ugovor donosi Dizniju i kako će uticati na popularnu franšizu super heroja.

Kuća koja je svetu predstavila Mikija Mausa, Pepeljugu i Snežanu i sedam patuljaka dodaje svojoj porodici superheroja hiljade novih članova.

Sporazum o kupovini kompanije “Marvel Enterteinment” za 4 milijarde dolara znači da će popularni superheroji kao što su Ajron men, Inkredible Halk i Spajdermen uskoro postati deo Diznijevog medijskog univerzuma. Izvršni direktor Diznija, Robert Ajger predviđa budućnost punu akcije za ove kompanije:

“Planiramo da iskoristimo Diznijeva globalna marketinška i distributerska sredstva kako bi povećali i proširili popularnost marke Marvel i njegovih više od 5 hiljade heroja, što će pomoći i još više ojačati obe kompanije”.

Takođe, ova iznenadna pogodba bi mogla već uspešnoj franšizi stripova da donese nove filmove i akcione figure. Sten Li, 86-godišnji tvorac nekih od Marvelovih najpoznatijih heroja, kaže da je oduševljen:

“Počeli smo sa skromnim strip junacima, onda smo prešli na animaciju, igračke, društvene igre, male šešire, korpice za piknik i ručak i na kraju na igrane filmove. Imali smo dosta sreće”.

Da bi se sastavila konačna verzija sporazuma, ugovor će morati da prođe reviziju nadležnih odbora i pristanak deoničara. Tu su i pitanja šta će se dogoditi sa Marvelovim dugoročnim filmskim ugovorima, saradnji sa Diznijevim suparnikom “Juniversal Studios”, kao i sa ostrvom superheroja u Orlandu na Floridi. Rik Foglsong je napisao opsežne radove o Diznijevoj imperiji:

“Ako ih Dizni zaista preuzima od Juniverzala, to je izuzetno vispren potez”.

Stručnjaci smatraju da bi kupovina Marvela takođe bolje plasirala Dizni među ljubiteljima stripa koji su pretežno muškog pola, jer kako i predstavnici Diznija priznaju, to im je slaba demografska tačka pošto su uložili ogromnu svotu novca u ženske ljubimce, kao što je npr. Hana Montana.

Dizni se nada i da će ovaj poslovni potez, inače najveći od kupovine kompanije “Piksar Animejšn” za više od 7 milijardi dolara 2006. godine, uliti novu energiju u red njihovih poznatih junaka.




XS
SM
MD
LG