Linkovi

Drugi mandat za predsednika Federalnih rezervi


Predsednik Barak Obama je nakratko prekinuo odmor da bi objavio da ponovo imenuje predsednika Federalnih rezervi Bena Bernankija na drugi četvorogodišnji mandat. Moguće je da je time hteo da predupredi danas objavljene loše prognoze u pogledu federalnog deficita.

Predsednik je pohvalio rad predsednika Federalnih rezervi Bena Bernankija na stabilizaciji ekonomije i predupređivanju nove depresije.

„Upravo je to ono što nam je pomogao da ostvarimo - zahvaljujući njegovom iskustvu, njegovom temperamentu, hrabrosti i njegovoj kreativnosti. Zbog toga ga ponovo imenujem na još jedan mandat na položaju predsednika Federalnih rezervi.“

Bernankijev mandat ističe tek za pet meseci, ali je Bela kuća to objavila danas da bi ublažila pojedine loše vesti. Njena prognoza deficita od pre šest meseci – od dve hiljade milijardi dolara, bila je preniska. Sada se predviđa da će deficit do 2019. da dostigne više od devet hiljada milijardi. Bernaki te brojeve nije pominjao, ali je obećao da će nastaviti vredno da radi. Predsednik Federalnih rezervi je u protekle dve godine imao samo jedan slobodan vikend.

„Radiću koliko god budem mogao da bih pomogao da obezbedimo čvrste temelje za razvoj i napredak u atmosferi stabilnih cena.“

Bernankijevo novo imenovanje treba da potvrdi i Senat, ali to ne bi trebalo da bude problem. Veći problem je oporavak od jedne od najtežih recesija u istoriji Sjedinjenih Država i obnavljanje poverenja javnosti u vreme masovnog otpuštanja.



XS
SM
MD
LG