Linkovi

Električni bicikli stiču sve veću popularnost u Kini


Svakoga dana, šef bezbenosti u jednom pekinškom hotelu, Hu Ven, klizi tridesetak minuta ulicama tog grada na svom električnom biciklu. Kao i milioni njegovih sugrađana, Hu smatra da je to najbolji način za izbegavanje zastoja u saobraćajnim špicevima ili neudobnosti gradskog prevoza.

"Bicikl je zgodan, dok se automobili najčešće zaglavljuju u gužvi. To je brz i stabilan način prevoza," kaže Hu.

Prema vašingtonskoj ekološkoj organizaciji Earth Policy Institute, od 130 miliona bicikala proizvedenih u svetu 2007. godine, u Kini je proizvedeno 90 miliona, od čega je dve trećine izvezeno. Ali Kina je i najveći proizvođač električnih bicikla. Procenjuje se da ih sada ima više od 65 miliona.

Grad Tianđin, na sat vožnje od Pekinga, je centar proizvodnje bicikla, od čega dve trećine otpada na električne bicikle.

Kompanija Hama Electro Mobile, u Tianđinu, jedna je od prvih koje su 1998. počele da nude električne bicikle.

Direktor te kompanije, Ši Žongdong, kaže da električni bicikli troše jdan kilovatčas struje na sto kilometara. "U Tianđinu to košta pola juana, odnosno 7 dolarskih centi. Znači, troše mnogo manje energije od drugih vozila," kaže on.

Prodaja električnih bicikla je u poslednjih 10 godina porasla 400 puta. Ova jeftina prevozna sredstva ne samo da su štedljiva već i ne ispuštaju nikakve gasove i vrlo su tiha. Kupci kažu da su veoma zadovoljni.

"Vlada nas podstiče na potrošnju. Ja bih mogao da kupim kola i radno mesto mi je blizu, ali to ne mora da znači da moram da ih kupim. Električni bicikl ne samo što ne zagađuje okolinu već je i zaista zgodan način prevoza," kaže Hu Ven.


Cena je takođe povoljna i kreće se između hiljadu i dve hiljade juana, odnosno sto do dvesta eura, što je prihvatljivo za većinu ljudi. Osim toga, za električne bicikle nije neophodno imati dozvolu, registraciju niti zaštitnu kacigu. Ali oni ipak imaju nedostatke, naročito kada treba zameniti olovni akumulator sa sumpornom kiselinom, koji je ekološki opasan. Iako nikl-hidridne i litijum-jonske baterije počinju da se pojavljuju, 98 odsto kineskih električnih bicikla imaju olovne akumulatore. Akumulator od 10 kilograma ima gotovo 7 kilograma olova, koje je veoma otrovno, pa proizvodnja novih i odbacivanje starih akumulatora predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje. Ali izgledi za masovan izvoz u zemlje čiji kupci traže bicikle sa savremenimjom opremom mogli bi da podstaknu proizvodnju bicikla sa manje opasnim baterijama.

XS
SM
MD
LG