Linkovi

Samit u Meksiku završen obećanjima o jačanju saradnje


Lideri Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika okončali su godišnji samit obećanjem da će poboljšati saradnju u oblastima od ekonomije do borbe protiv svinjskog gripa. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Gvadalahari predsednik Barak Obama, meksički predsednik Felipe Kalderon i kanadski premijer Stiven Harper govorili su sinoć o izazovima sa kojima je suočena Severna Amerika.

Veze tri severnoameričke zemlje bile su očigledne u Gvadalahari. Takodje su bile evidentne i neizbežne tenzije koje se javljaju medju susedima. Oni su razgovarali o pitanjima koja prelaze granice, kao i o zajedničkim i problemima i ciljevima:

„Ovde smo danas, tri zemlje, jedan kontinent - zbog izazova i prilika sa kojima ćemo se zajedno suočavati,“ rekao je predsednik Obama.

Ključ medju tim izazovima je globalna recesija. Predsednik Obama je rekao da su ekonomije tri zemlje povezane i da one stoga moraju da saradjuju:

„Mi smo najveći trgovinski partneri i dok radimo sa ciljem da postignemo trajni prosperitet, moramo da povećavamo trgovinu, a ne da je ograničavamo.“

Medjutim, izmedju tri velika trgovinska partnera postoje i nesuglasice. Medju njima je zabrana upotrebe meksičkih kamiona u Sjedinjenim Državama, što Meksiko vidi kao kršenje NAFTE odnosno, sporazuma o slobodnoj trgovini. Takodje tenzije stvara odredba koju je američki Kongres uneo u stimulativni paket za oporavak ekonomije, za koju se smatra da favorizuje američke kompanije. Predsednik Obama je nastojao da ublaži spor oko ideje „kupuj američku robu“:

„To nije opšta odredba, već je ograničena na veoma konkretni aspekt našeg paketa za ekonomski oporavak.“

Nije bilo razlika u stavu trojice lidera kada je u pitanju još jedno važno pitanje: briga da bi kasnije ove godine mogla da izbije pandemija novog gripa H1N1. Kanadski premijer Harper je o tome govorio u ime sve tri zemlje:

„Razgovarali smo o zajedničkoj odgovornosti u borbi protiv gripa H1N1. To je prekogranična pretnja za sve nas.”

Trojica lidera su takodje razgovarala o prekograničnoj pretnji koju predstavlja ilegalna trgovina drogom. Bezbednost je bila snažna – delimično zbog zabrinutosti u pogledu nasilja u vezi sa operacijama meksičkih vlasti protiv narko-mafije i direktnog uticaja te borbe na ovaj sastanak. Tokom samita, predsednik Kalderon je pokrenuo pitanje zabrinutosti Meksika zbog odlaganja obećane američke pomoći njegovoj vladi u borbi protiv narko-kartela. Deo tih sredstava je zadržan zbog trvnji da meksičke bezbednosne snage krše ljudska prava. Meksički lider je oštro demantovao te optužbe.

„Pre svega, moja vlada je apsolutno i kategorično predana poštovanju ljudskih prava," rekao je Kalderon.“

Predsednik Obama je ponudio podršku:

„Do sada su najveći prekršioci ljudskih prava narko-karteli koji otimaju ljude, eksploatišu gradjane i ohrabruju korupciju u tim regionima. To mora da bude zaustavljeno.“

Predsednik Obama je završio konferenciju za novinare predvidjanjem da će američki Kongres naredne godine početi da razmatra sveobuhvatnu reformu imigracionog zakona. Obama će se sastati ponovo sa liderima Meksika i Kanade narednog meseca kada Sjedinjene Države budu domaćin globalnog ekonomskog samita.




XS
SM
MD
LG