Linkovi

Novi trendovi u industriji slatkiša


Mango, đumbir, čili papričice i začin zvani čipotl neki su od egzotičnih ukusa koji će, kažu, snažnije prodreti u industriju čokolade i drugih slatkiša narednih godina.

Na brifingu u Vašingtonu, predstavnica američkog Nacionalnog udruženja proizvođača slatkiša, Suzan Vajtsajd, kaže da je najnovije istraživanje pokazalo snažan interes za unošenje novih ukusa u slatkiše u Americi.

"Na primer, u proizvodima iz Latinske Amerike češće će se pojavljivati ukusi kao što su mango i papaja, ali i začini kao čili i čipotl," kaže ona.

Potpredsednica pomenutog udruženja, Suzan Smit, dodaje da se čokolada sada često servira zajedno sa tradicionalnim, začinjenim jelima.

"Naši stručnjaci primećuju da se čokolada i kakao više ne koriste samo za slatkiše, već se često koriste kao sastojci raznih predjela ili glavnih jela," kaže Suzan Smit.

Njena koleginica, Suzan Vajtsajd kaže da je na ručku za novinare serviran teleći file mariniran sojom, ruzmarinom i kakaom, ali da to nije bilo sve.

"Imamo i slatu od svežeg povrća sa krckavim unutrašnjim slojem koštice kakaovca, čiji ukus više podseća na orah nego na čokoladu, jer nije sladak," kaže Suzan Vajtsajd.

Čokolada se, dodaje Suzan Smit, kombinuje sa jelima koja je inače teško povezati sa njom.

"Teško je poverovati, ali slanina i čokolada vrlo dobro idu jedno s drugim. Još jedna odlična kombinacija je sa mekim sirevima, kao što su bri i gorgonzola," kaže ona.

Suzan Smit kaže da čokolada pomešana sa aromatičnim biljkama i začinima daje neke veoma neobične ukuse.

"Nedavno sam videla čokoladne bombone sa punjenjem od lavande, koje su imale sitne cvetiće te biljke posute odozgo, tako da ne samo što imaju dobar ukus nego i lepo izgledaju," kaže Smit.

Ovi novi proizvodi mogu da se probaju i kupe u gurmanskoj vašingtonskoj prodavnici čokolade Kokou bar. Njen vlasnik, Rob Kingsberi, sa ponosom pokazuje svoje specijalitete.

"Ljudi stvarno vole tu kombinaciju slatkog i pikantnog. Za sada, odlično se prodaju," kaže Kingsberi.

Kingsberi dodaje da su kombinacije čokolade sa voćem takođe veoma popularne.

"Imamo razna voća koja kombinujemo sa čokoladom. Na primer osušeni ananas, turske kajsije, koren đumbira. Imamo i koru od pomorandže, koja je fantastična, kao i sušeni mango," kaže Kingsberi.

Stanovnik tog kraja grada, koji se predstavio kao Ted, kaže da je redovna mušterija.

"Imaju ovde nešto sa slaninom i čokoladom. Zvuči kao užasna kombinacija, ali je dobro. Zaista je dobro," kaže Ted.

Ali ako vam kombinovanje slanine ili mangoa i ljutih papričica sa čokoladom ne zvuči privlačno, stručnjaci i vlasnici prodavnica slatkiša, kao što je Rob Kingsberi, kažu da se obična čokolada i dalje odlično prodaje i da joj nije ugrožen status glavnog stuba industrije slatkiša.

XS
SM
MD
LG