Linkovi

EK predlaže ukidanje viza, izabran predsednik EP


Danas je novi saziv Evropskog parlamenta izabrao i novog predsjednika, poljskog političara, nekadašnjeg premijera Poljske, Jerži Buzeka. Odmah po izboru, novi predsjednik Parlamenta je najavio da će njegovi proriteti biti približavanje ideje evropskih integracija Evropljanima, evropskih institucija svakodnevnom životu, a kada je riječ o proširenju EU, on naglašava: Vrata moraju ostati otvorena, ali se i kriteriji za prijem moraju do kraja ispoštovati.

Kako se i očekivalo, danas je novi saziv Evropskog parlamenta izabrao Poljaka Jeržija Buzeka za nasljednika Hansa Gerta Peteringa na mjestu predsjednika Parlamenta. Obraćajući se zastupnicima nakon izbora, novi predsjednik je naveo neke od svojih prioriteta, prije svih, približavanje evropskih institucija i ideje integracije građanima Evrope.

"Jedan od mojih ciljeva je da osiguram da Evropljani shvate koliko su evropske integracije važne njima samima. Ponekad zaboravljamo kakva je bila Evopa ranije i kako smo bili u stanju to promijeniti".

Novi predsjednik Evropskog parlamenta je svjestan kako je u stalnom opadanju interes građana za zbivanja na evropskom nivou. To pokazuje i izlazak glasača na posljednje evropske izbore, a ključ je, po njemu, u približavanju institucija svakodnevnom životu. Ne dovodi u sumnju činjenicu da su Evropljani sada fokusirani na aktuelnu krizu- kako imati bolji život, zaposlenje, kako se boriti za zdraviju okolinu, sigurnost u snabdijevanju energijom, protiv klimatskih promjena. Kada je riječ o proširenju, on kaže:

“Kada se radi o proširenju, uvijek je u pitanju isto pravilo: kriteriji za to su jasno definisani i moraju biti poštovani ukoliko se zemlja namjerava pridružiti EU. Mojoj zemlji je trebalo 15 godina da se pridruži Uniji i vrata su za nas uvijek bila otvorena, ali tu su bili i kriteriji koje je trebalo ispuniti".

U isto vrijeme u Strazburu je zasjedala i Evropska komisija koja je danas donijela odluku da se državama članicama uputi prijedlog za ukidanje viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Isti dokumenat je upućen i na adresu Vijeća ministara EU i trebao bi značiti za ove tri države da će njihovi građani od 1. januara naredne godine biti u mogućnosti bez viza putovati evropskim prostorom. Sjutra bi u Briselu komesar za proširenje Ren i komesar za unutrašnje poslove Baro trebali ovu odluku i objaviti javnosti, kao i činjenicu da BiH i Albanija nisu ispunile tražene uslove Mape puta za bezvizni režim, te tako nisu ni našle mjesta u ovom prijedlogu. Prilika za njih da svojim građanima obezbjede slobodno kretanje Unijom bi, prema optimističnom scenariju, mogla biti sredinom naredne godine, a prema nešto realnijem, početkom 2011. godine.



XS
SM
MD
LG