Linkovi

Memorijalna služba u Srebrenici za žrtve masakra


Desetine hiljada Bošnjaka su danas u Srebrenici prisustvovale komemoraciji koja je održana na 14. godišnjicu najvećeg masakra u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Ožalošćeni su stigli u autobusima da bi prošli pored redova kovčega sa posmrtnim ostacima 534 novoidentifikovane žrtve, koje su sahranjene pored oko 3200 već postojećih grobova u Memorijalnom centru u Potočarima. Među najmlađim žrtvama koje su ove godine pokopane su tri dečaka, koji su na dan ubistva imali po 14 godina.

Komemoraciji u Potočarima je prisustvovalo oko 30.000 ljudi, među kojima i članovi diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, predstavnici međunarodne zajednice, bosanskohercegovački zvaničnici, predstavnici nevladinih organizacija iz Srbije, ali i brojni posetioci iz celog sveta.

Memorijalni centar je sagrađen 2003, a otvorio ga je bivši američki predsednik Bil Klinton. Međunarodna komisija za nestale osobe je saopštila da je metodom DNK analize do sada identifikovano 6186 žtava iz Srebrenice, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u više desetina masovnih grobnica.



XS
SM
MD
LG