Linkovi

Federer osvojio Vimbldon, rekordni 15. Grand Slem trofej u karijeri


Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je šesti titulu šampiona na Vimbdlonu, pošto je u svom sedmom uzastopnom finalu, najdužem meču za trofej u istoriji All England kluba, pobedio Amerikanca Endija Rodika. Bilo je 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6 i 16:14 za Federera posle četiri sata i 56 minuta igre.

Devetnaestom pobedom nad Rodikom - uz samo dva poraza - švajcarski teniser došao je do svog 15. Grand Slem trofeja u karijeri, prestigavši dosadašnjeg rekordera Pita Samprasa, koji je pratio današnji meč iz svečane lože centralnog terena sa još dvojicom teniskih legendi - Rodom Lejverom i Bjernom Borgom. Pored toga, federer će se od sutra ponovo naći na vrhu svetske rang-liste, odakle ga je posle rekordnih 237 nedelja prošlog avgusta "skinuo" Rafael Nadal, koji zbog probvlema sa povredom kolena nije branio trofej na Vimbdlonu. Nadal je u istorijskom, do danas najdužem finalu, pre godinu dana pobedio upravo Federera u pet setova - 9:7 u odlučujućem.

U današnjem meču odlučivale su zaista nijanse, a interesantno je da je Federer jedini put oduzeo servis Rodiku upravo u poslednjem gemu. Prethodno Rodik je Federera "brejknuo" po jednom u prvom i četvrtom setu, dok je u taj-brejku drugog "prokockao" četiri set-lopte, od čega dve na svoj servis. Ipak, Amerikanac, koga je federer pobeđivao u finalu i 2004. i 2005. uspeo je da zadrži visok nivo igre sve do 30. gema petog seta, kada je sa nekoliko neiznuđenih grešaka prepustio Federeru trijumf.

XS
SM
MD
LG