Linkovi

Zimonjić, sestre Vilijams, Safina i Dementijeva u polufinalu


Od dvojice preostalih srpskih takmičara na Vimbdlonu, danas je na teren izlazio samo Nenad Zimonjić, koji je u dublu sa Kanađaninom Danijelom Nestorom obezbedio plasman u polufinale. Drugi nosioci i branioci titule pobedili su poljsko-austrijsku kombinaciju Lukaš Kubot/Oliver Marak u tri seta – 6:2, 6:3 i 6:4. Inače, osmi takmičarski dan na trećem Grand Slem turniru ove sezone bio je rezervisan za četvrtfinala u konkurenciji teniserki.

Plasman u polufinale prva je obezbedila petostruka šampionka i braniteljka titule Venus Vilijams, koja je na terenu broj jedan ubedljivo pobedila Poljakinju Agnješku Radvansku. Bilo je 6:1 i 6:2 za treću nositeljku, koja je sada dve pobede udaljena od treće uzastopne titule na terenima All England kluba. Poslednja teniserka kojoj je to pre nje pošlo za rukom bila je Štefi Graf od 1991. do 1993. godine. Venus je od trećeg kola 2006, kada je doživela za sada poslednji poraz u Londonu, protiv Jelene Janković osvojila 33 uzastopna seta. Od 2000. na Vilmbldonu su je pored Janković pobeđivale samo sestra Serena i Hrvatica Karolina Šprem.

Protivnica Venus Vilijams u polufinalu biće trenutno najbolja teniserka sveta Dinara Safina. Vodeća na svetskoj rang-listi namučila se protiv Nemice Sabine Lisicki, izgubila prvi set u taj-brejku, napravila neverovatnih 15 dvostrukih servis grešaka, ali na kraju ipak trijumfovala – 6:7 (5), 6:4 i 6:1 i prvi put u karijeri plasirala se u polufinale Vimbldona. Pri rezultatu 4:1 za Safinu u odlučujućem setu, Lisicki je tražil lekarski tajm- aut zbog grča u listu, ali uprkos tri „vezane“ duple servis greške Ruskinje u narednom gemu, nije uspela da se vrati u meč.

U drugom polufinalu sastaće se druga i četvrta nositeljka Serena Vilijams i Elena Dementijeva. Mlađa sestra Vilijams, koja je osvajala titulu 2002. i 2003, a u finalu igrala još 2004. i prošle godine, bila je prilično ubedljiva protiv osme teniserke sveta beloruskinje Viktorije Azarenke, koja ju je u poslednjem međusobnom duelu na Floridi u martu pobedila u dva seta. Ovog puta bilo je 6:2 i 6:3 za Serenu, koja je u meču dugom svega 68 minuta imala devet asova, ukupno 26 vinera, naspram šest svoje protivnice i svega sedam neiznuđenih grešaka.

Serenina buduća protivnica provela je na terenu broj jedan još manje vremena. Dementijevoj je za pobedu nad 43. teniserkom sveta Frančeskom Skjavone bilo potrebno 66 minuta – 6:2 i 6:2 za nekadašnju finalistkinju Rolan Garosa i Ju Es Opena i zlatnu sa poslednjih Olimpijskih igara u Pekingu.

Sutra se igraju muška četvrtfinala, a sastaju se:

(2) Rože Federer – (22) Ivo Karlović
(3) Endi Marej – Huan Karlos Ferero
(4) Novak Đoković – (24) Tomi Has
(6) Endi Rodik – Lejton Hjuit


XS
SM
MD
LG