Linkovi

Predsednik Obama odbacio kritike odgovora na dogadjaje u Iranu


Na današnjoj konferenciji za novinare, sedmoj po redu otkako je stupio na položaj, predsednik Obama je odbacio kritike da nije dovoljno brzo ili oštro reagovao na nastojanja iranske vlade da uguši proteste opozicije posle nedavnih predsedničkih izbora. Pored Irana, Obama je govorio i o ekonomiji, energiji i svom glavnom priorietu - reformi zdravstva.

Predsednik Obama je počeo svoju konferenciju za novinare izjavom o nemirima u Iranu, upotrebivši do sada najoštrije reči za osudu nasilja u toj zemlji:

Sjedinjene Države i medjunarodna zajednica su zaprepašćene i užasnute pretnjama, premlaćivanjima i hapšenjima poslednjih dana. Mi oštro osudjujemo akcije iranskih vlasti.“

Obama je rekao da reaguje u skladu sa svojom dužnošću, a ne stavovima članova Kongresa, dodavši da ne namerava da se meša u unutrašnja pitanja Irana.

„To nije stvar Sjedinjenih Država i Zapada, već stvar iranskog naroda i budućnosti koju će on, i samo on, izabrati,“ rekao je predsednik.

Na domaćem frontu, nedavna anketa Vašington Posta i mreže ABC pokazala je da predsednik mora da uloži još dosta truda da bi pridobio podršku Amerikanaca za svoj plan ekonomskog oporavka i reformu zdravstva. 52 odsto ispitanika smatra da Obamin stimulativni paket za oporavak ekonomije, vredan 787 milijardi dolara, nije imao efekta, dok 19 odsto smatra da je naneo štetu ekonomiji.

Kada se radi o reformi zdravstva, predsednik Obama se suočava sa opozicijom u redovima obe stranke. Neki smatraju da njegov plan neće pružiti zaštitu svim Amerikancima i da će biti preskup. Ali, Predsednik ističe da reforma nije luksuz već da je neophodna.

„Ukoliko ne preduzmemo akciju sada svaki peti dolar narednih 10 godina biće utrošen na zdravstvo. Iznos koji naša vlada izdvaja za zdravstvenu negu starijih osoba postaće veći od bilo kog drugog izdatka.“

Predsednik Obama je takodje odbacio kritike republikanaca kao i nekih demokrata da bi njegov predlog za uvodjenje opcionog plana osiguranja pod nadzorom vlade, predstavljalo nefer konkurenciju za privatne osiguravajuće kompanije. Predsendik je rekao da ako privatne kompanije pružaju najbolje moguća rešenja potrošačima tvrdnja da bi javno siguranje predstavljalo nefer konkurenciju ne bi bila logična.



XS
SM
MD
LG