Linkovi

Pjongajng uputio pretnje zbog novih sankcija


Severna Koreja je danas zapretila da će posle novih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povećati proizvodnju nuklearnog oružja. U saopštenju severnokorejskog Ministarstva inostranih poslova koje su preneli zvanični mediji, takođe se upozorava da će Pjongjang vojno uzvratiti na svaki pokušaj blokiranja svojih brodova.

Prema novousvojenim sankcijama, članice Ujedinjenih nacija imaju ovlašćenje da ispitaju sav teret koji se transportuje ka Severnoj Koreji ili iz te zemlje, da bi se proverilo da li sadrži materijal povezan sa severnokorejskim nuklearnim i raketnim programima. Sankcijama se takođe zabranjuje izvoz oružja iz Severne Koreje i pooštravaju se finansijska ograničenja.

Petnaest članica Saveta bezbednosti Svetske organizacije, među kojima su severnokorejske saveznice Rusija i Kina, juče su jednoglasno uvele oštrije sankcije Severnoj Koreji, zbog prošlomesečnih nuklearnih i raketnih testova.

Državna sekretarka Hilari Klinton, koja boravi u poseti Kanadi, kazala je danas da sankcije omogućavaju preduzimanje odgovarajućih akcija protiv Severne Koreje.



XS
SM
MD
LG