Linkovi

Nemiri u Teheranu zbog Ahmadinedžadove pobede


Na ulicama Teherana, danas je – posle ponovnog izbora iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada – došlo do sukoba s policijom.

Neredi su počeli ubrzo pošto je ministar unutrašnjih poslova Sadek Mahsuli objavio da je Ahmadinedžad osvojio 62,6 odsto glasova, odnosno gotovo dvostruko više od najbližeg suparnika, reformističkog kandidata Mira Hoseina Musavija, koji je dobio 33,75 odsto. Hiljade Musavijevih pristalica su izašle na teheranske ulice. Pojedinci su gađali kamenicama policiju, koja je uzvratila pendrecima.

Posle objavljivanja preliminarnih rezultata, Musavi, inače bivši premijer, izjavio je da je na izborima bilo mnogo prekršaja i obećao da neće prihvatiti „šaradu“. Njegove pristalice, nezadovoljne rezultatom, protestovale su na ulicama Teherana i nakratko se sukobile sa policijom.

Rezultat je iznenadio i mnoge analitičare koji su predviđali neizvesnu trku sadašnjeg predsednika i njegovog glavnog izazivača. Iranski vrhovni vođa, ajatola Ali Hameneji, pozdravio je rezultat izbora i naglasio da su veliki odziv – glasalo je više od 80 odsto Iranaca s pravom glasa – i 24 miliona glasova koje je dobio Ahmadinedžad, razlog za „pravo slavlje“.

Iako ograničenja medija ne omogućuju pokrivanje uličnih protesta u Teheranu, video snimci demonstracija preplavljuju veb sajtove. Snimci koje su primili novinari Persijskog servisa Glasa Amerike na svoje lične adrese na Fejsbuku, pokazuju da su na ulicama Teherana hiljade pristalica opozicije.

Državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da se Sjedinjene Države nadaju da rezultat iranskih izbora održava istinsku volju i želju iranskog naroda. Portparol Bele kuće Robert Gibs je u odvojenom saopštenju naveo da Vašington nastavlja da pažljivo prati razvoj situacije u Iranu, uključujući i izveštaje o izbornim nepravilnostima. Izrael, koji je često meta Ahmadinedžadovih verbalnih napada, izrazio je ozbiljnu zabrinutost. Zamenik ministra inostranih poslova Deni Ajalon je rekao da Ahmadinedžadova pobeda pokazuje da se „opasnost od Irana“ povećava. On je istakao da međunarodna zajednica mora da zaustavi nuklearni program i terorizam koji dolazi iz Irana. Iranski mediji prenose da je venecuelanski predsednik Ugo Čavez pozvao Ahmadinedžada da bi mu čestitao pobedu.



XS
SM
MD
LG