Linkovi

Kardin: Crna Gora postigla izuzetan napredak


U posjeti Crnoj Gori nedavno je boravila delegacija američkog Senata, na čelu sa senatorom iz Merilenda i predsjedavajućim Helsinške komisije Bendžaminom Kardinom. U intervjuu za Glas Amerike, Kardin je izrazio zadovoljstvo susretima sa crnogorskim zvaničnicima, ocjenjujući da je Crna Gora napravila izuzetan napredak.

Predsjedavajući Helsinške komisije, senator Bendžamin Kardin, kazao je da je impresioniran liderima u Crnoj Gori koja je, kako je naglasio, jedinstvena po tome što održava dobre odnose sa svim državama u regionu.

Crna Gora je u prilično dobrim odnosima sa svim bivšim jugoslovenskim republikama i u mogućnosti je da premosti brojna pitanja. Impresioniran sam njenim liderima i mislim da se nalazi na pravom putu."

Imajući u vidu njene odnose sa susjedima, Crna Gora može da igra veoma važnu ulogu u regionu, smatra Kardin.

Mislim da Crna Gora može da ima veoma važnu ulogu kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova i Bosne i Hercegovine, u kojoj se, prema našem mišljenju pojavljuju značajni problemi. Mislim da nam može pomoći u komunikaciji sa različitim strukturama na Balkanu i u rješavanju pojedinih potencijalnih konflikta."

Predsjedavajući Helsinške komisije ocijenio je da je na unutrašenjum planu Podgorica postigla značajan napredak, ali da i dalje postoje određeni problemi.

Ne postoji zemlja koja ih nema. Još postoji problem trafikinga kroz Crnu Goru i ja sam pokrenuo to pitanje. Takođe postoji određena doza zabrinutosti u pogledu generalnog odnosa prema novinarima. Tako da postoje oblasti, u okviru kojih želimo da vidimo poboljšanje. Ali, generalno gledano, vjerujemo da je Crna Gora postigla izuzetan napredak. Dobar je prijatelj Sjedinjenih Država i napreduje ka punoj integraciji sa Evropom i različitim institucijama."

Senator Kardin je kazao je da su odnosi Vašingtona i Podgorica dobri, naglašavajući da uvijek ima prostora za poboljšanje, posebno kada je riječ o privlačenju američkih investicija.

Činjenica da je Crna Gora priznala Kosovo predstavljala je orgroman korak ka daljem poboljšanju odnosa sa Sjedinjenim Državama. Iskreno bih volio da Podgorica i Priština možda razmijene ambasadore, mislim da bi to bio pozitivan korak. U odnosima Crna Gore i Sjedinjenih Država stvarno nema nikakvih spornih pitanja, ali uvijek ima prostora za poboljšanje. Za Crnu Goru bi bilo od velike pomoći kada bi postojale veće investicije američkih kompanija."

Uz podsjećanje da je savezna država Merilend otvorila trgovinsku kancelariju u Crnoj Gori, senator Kardin istakao je da vjeruje da će više sličnih aktivnosti dalje poboljšati ekonomske odnose dvije zemlje.



XS
SM
MD
LG