Linkovi

Pavlović: Poseta potpredsednika Bajdena Zapadnom Balkanu posebno značajna za BiH


Dopisnik beogradskog dnevnika “Danas”, Slobodan Pavlović, prokomentarisao je u razgovoru za naš program nedavnu posetu potpredsednika Džozefa Bajdena zapadnom Balkanu.

Pavlović: "Mislim da je dolazak Džozefa Bajdena na zapadni Balkan bio veoma značajan, posebno značajan za situaciju u Bosni i Hercegovini koja se iz američke perspektive smatra vrlo ozbiljnom i vrlo uznemiravajućom. U nekim ocenama pre odlaska Bajdena, govorilo se o tome da je to zapravo najveći problem na prostoru bivše Jugoslavije. To se moglo naslutiti i po reakcijama Bajdena u javnim nastupima tokom boravka u Sarajevu gde je govorio na konferenciji za štampu i u skupštini, odnosno o opasnostima od dezintegracije Bosne i Hercegovine, opasnostima od rastakanja Dejtonske Bosne i Hercegovine, pri čemu je bio veoma kritičan i prema jednoj i prema drugoj strani - prema Federaciji i prema Republici Srpskoj. Konkretno, imao je tim povodom razgovore i sa Harisom Silajdžićem i sa Miloradom Dodikom. Bajdenu je zamereno što nije otišao i u Banja Luku, navodno bi to bilo potrebno da se bolje sagleda kompletna situacija, ali program je bio takav da je on sutradan već bio u Beogradu. Tom prilikom je ukazao na nekoliko osnovnih stvari iz američke perspektive - potvrdu da se zadrži funkcija visokog medjunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao i da se učini sve što je potrebno, znači da se zapravo pojačaju napori, da se na relacijama Dejtonskog sporazuma ojača multietničnost Bosne i Hercegovine, zajedničke države sa dva entiteta, što je podrazumevalo, kako je kasnije objasnio, da se postigne sporazum uz odredjene korekcije ustava."

Glas Amerike: Kakva je bila Bajednova poruka u pogledu Beograda i Prištine?

Pavlović: "U Beogradu je poruka bila više značajna. Prvo, imali ste onaj spoljni momenat gde je posle deset godina u srpski vazdušni prostor ušao jedan avion američkog ratnog vazduhoplovstva - “Air Force Two”, dakle Bajednov avion kao potpredsednika, posle deset godina i onog perioda, koji, nažalost, pamtimo po zlu kada su neki drugi avioni nadletali Srbiju i bombardovali je. Medjutim, ovog puta je to bilo drugačije, ali naravno odjeci te intevencije su se videli, pa i u vašim izveštajima. Ulice Beograda su bile prazne tog dana, a Bajden je taj boravak iskoristio za susrete na nekoliko nivoa, pre svega za jedndočasovni razgovor sa predsednikom Srrbije Borisom Tadićem, gde je, kako se čuje, bio vrlo precizan u zahtevu, kada je reč o Bosni i Hercegovini, u zahtevu od Tadića da se sa srpske strane ni na koji način ne podstiče, ne ohrabruje ili pomaže Dodikova inicijativa u Republici Srpskoj, koja je sa američke strane ocenjena kao pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i potpuno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Što se tiče odnosa prema Kosovu, tu nema ničeg novog, nema nekih novih početaka. Situacija, što se tiče Vašingtona i Beograda je tu ista, i nema novog poglavlja u odnosima dve zemlje, a kosovska priča je, kako je Bajden naglasio u Beogradu, završena. Tu treba samo ići na jedno smirivanje situacije i perspektivu uvodjenja sve tri države, kako je on više puta naglasio, a tu mislim na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo u Evropsku uniju, kao put kojim će se prevazići postojeće razlike, sporovi, sukobi i rešiti to pitanje."










XS
SM
MD
LG