Linkovi

Dženeral Motors zatvara više od hiljadu zastupništava


Najveća američka autokompanija Dženeral Motors zatvara oko 1100 svojih prodavnica automobila širom Sjedinjenih Država, zbog krize u automobilskoj industriji. Taj potez DžI-EM-a uslijedio je samo dan nakon što je Krajsler objavio da će zatvoriti oko četvrtinu svojih prodavnica, što će svakako promijeniti izgled ne samo automobilske industrije, već I brojnih većih i manjih američkih gradova.

Gotovo 800 prodavnica Krajslerovih automobila juče je dobilo obavještenje o zatvaranju. Među njima je jedna od najstarijih u Čikagu, čiji je vlasnik Stenli Balzekas.

"Ne žele više da prodajemo Krajslerove automobile. To je veoma teško za mene. To vrijeme je došlo.

Vrijeme je isteklo i za gotovo 11000 prodavaca Dženeral Motorsovih automobila, koji su danas dobili obavještenja o tome da njihovi ugovori o prodaji Dži-Em-ovih automobila neće biti obnovljeni. Gotovo 2400, od nešto više od 6000 zastupništava širom zemlje, moglo bi da bude zatvoreno do kraja septembra naredne godine.

"Veličina je prednost samo ako je pravilno iskoristite. U protivnom vas usporava”, smatra Fric Henderson, direktor kompanije.

Veliki broj eskperata za automobilsku industriju podržava zatvaranja, uprkos posljedicama po zaposlene i zajednice.

"Bolje je imati manji broj profitabilnijih nego hiljade manje profitabilnih prodavnica”, ističe ekspert Džon Kaseza.

Prodavci, koji su primili Krajslerova obavještenja, smatraju međutim da je riječ o lošoj odluci.

Ovo što se dešava nije u redu”, naglašava Kerol Balzekas.

"Prodavnice automobile su najveći ubirači poreza na prodaju za zajednice”, kaže vlasnik prodavnice iz Akrona, Ohajo, Pet Prim.

Ista sudbina zadesila je veliki broj zastupnika Deženral Motorsa. Razlika je u tome što ta kompanija još nije pokrenula stečajni postupak.

Prema mom mišljenju, to je u ovom trenutku mnogo vjerovatnije”, ističe direktor Fric Henderson.



XS
SM
MD
LG