Linkovi

Nelson: Bajden će u Beogradu istaći potrebu da Srbija postane integralni deo Evrope.


Američki potpredsednik, Džo Bajden uskoro će posetiti Beograd, Prištinu i Sarajevo. Tim povodom razgovarali smo sa Danijelom Nelsonom, ekspertom za Balkan i direktorom konsultantske firme „Globalni koncepti i komunikacije“, koji kaže da potpredsednik Bajden tamo stiže, kako se izrazio, „bez štapa i šargarepe“. Drugim rečima, smatra Nelson, Bajden neće nuditi ni podsticaje ni pretnje svojim sagovornicima, već će razgovarati o potrebi ubrzanja unutrašnjih reformi u cilju integracije Zapadnog Balkana u Evropu.

„Bajden će pokrenuti ta pitanja. U Beogradu će istaći potrebu da Srbija postane integralni deo Evrope. Srbi se kreću ka Evropskoj Uniji, ali brzinom puža. Taj trend usporavaju problemi kao što su korupcija, politika mešanja u unutrašnje stvari Kosova i krhko stanje demokratije u samoj Srbiji,“ kaže Nelson.

Potpredsednik Bajden od Beograda očekuje energične mere na sva tri fronta, nastavlja naš sagovornik.

„On bi želeo da u Srbiji čuje ne samo verbalnu predanost, već konkretnu i vrlo brzu akciju u rešavanju pomenutih pitanja. Ukoliko bi takav proces bio pokrenut, Vašington bi pružio snažnu podršku prijemu Srbije u NATO i Evropsku Uniju. Bajden takođe želi da čuje od lidera u Beogradu da neće potkopavati nezavisnost Kosova podsticanjem separatizma ili secesije u delovima u kojima živi srpska manjina.“

U susretima sa srpskim liderima američki potpredsednik posvetiće posebnu pažnju odnosima između Republike Srpske i Srbije, kaže Nelson.

„Stalne pretnje otcepljenjem koje stižu iz Republike Srpske i od strane premijera Milorada Dodika, indirektno predstavljaju poziv Srbiji da se proširi na račun Bosne i Hercegovine. Potpredsednik Bajden bi želeo da dobije pouzdana uveravanja od strane predsednika Tadića i drugih u Beogradu da oni ne prihvataju takve ideje,“ kaže Nelson.

Naš sagovornik ističe da, po oceni američke administracije, Bosna i Hercegovina još uvek nije ostvarila potrebnu stabilnost.

„Potencijalna opasnost od sve češćih kršenja Dejtonskog sporazuma, pa čak i izbijanja nasilja, uopšte nije mala. Bosna i Hercegovina još uvek nije celovita država, niti poseduje pravu vladu. S izuzetkom Sarajeva i još nekoliko mesta u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji, BiH i dalje ne funkcioniše kako treba, ni kao ekonomska, ni kao društvena zajednica. Bajden će svakako želeti da čuje od lidera u Beogradu da li nameravaju da podstiču demontiranje dejtonskog sporazuma,“ kaže Nelson.

U razgovorima u Prištini, potpredsednik Bajden će pre svega istaći američku podršku nezavisnosti Kosova, nastavlja naš sagovornik.

„To je sada gotova činjenica. Što brže budu svi u Beogradu to shvatili biće bolje za Srbiju i za region u celini. Mislim da će Bajden preneti liderima Kosova da Sjedinjene Države podržavaju nezavisnost Kosova, kao i da očekuje od premijera Hašima Tačija da pređe sa reči na dela u pogledu evropeizacije Kosova. Bajden će želeti da razgovara i sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom. On će od dvojice kosovskih lidera posebno tražiti da osiguraju bezbednost i ljudska prava srpskoj manjini i da zaštite srpske kulturne i verske spomenike na Kosovu,“ kaže Nelson.

Mada potpredsednik Bajden neće ovog puta posetiti Podgoricu, naš sagovornik se osvrnuo i na izglede za ubrzani prijem Crne Gore u Evropsku Uniju i NATO.

„Crna Gora je napravila izvesne pomake. Vlasti sarađuju sa Haškim tribunalom i pružile su ruku pomirenja Hrvatskoj. Međutim, Crna Gora je u ekonomskim nevoljama. Nedostaju joj moderna infrastruktura i industrijski kapaciteti - izuzev fabrike aluminijuma, u koju je uložen ruski kapital. U priobalnom pojasu Crne Gore najviše je uložen ruski kapital, a ne zapadni. Tu je i problem korupcije. Sve su to teškoće koje moraju da se reše pre ulaska u evropski klub,“ kaže naš sagovornik, ali pri tom dodaje da pozitivan odnos prema transatlantskim vrednostima i strukturama pomaže Crnoj Gori u ostvarivanju čvrstih veza sa Amerikom i Evropom.

XS
SM
MD
LG