Linkovi

Obama u Egiptu drži govor o odnosima SAD i Muslimana


Predsjednik Barak Obama obratiće se islamskom svijetu 4.juna, tokom posjete Egiptu. Govor je dio napora nove administracije da umanji tenzije između Sjedinjenih Država i Muslimana.

Portparol Bijele Kuće Robert Gibs juče je zvanično najavio Obamino obraćanje.

"Predsjednik će u Egiptu održati govor o odnosima Amerike i muslimanskog svijeta”.

Na pitanje novinara zašto je predsjednik izabrao Egipat, imajući u vidu zabrinutost Sjedinjenih Država u pogledu poštovanja ljudskih prava u toj zemlji i njene posvećenosti istinskoj demokratiji, Gibs je naglasio da će Obama pokrenuti ta pitanja tokom sastanka sa egipatskim liderima. Takođe je dodao da se Egipat nalazi u središtu arapskog svijeta, ali i napomenuo da će se američki predsjednik obratiti mnogo široj muslimanskoj zajednici.

"Svrha govora i želja predsjednika da ga održi, značajniji su od pitanja u kojoj zemlji će se to dogoditi i ko se nalazi na njenom čelu.”

Predsjednik Obama je, od prvog dana na položaju, govorio o svojoj želji da uspostavi dijalog sa islamskim svijetom. U svom inauguralnom govoru, Obama je naglasio da će Amerika pružiti ruku, ukoliko muslimanski lideri ne budu držali stisnutu pesnicu. Predsjednik je o tome govorio i tokom obraćanja u turskom parlamentu u Ankari.

"Želim da jasno poručim da Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu sa islamom.”

Govor u parlamentu je, međutim, uglavnom bio posvećen američko-turskim odnosima. U svom obraćanju na još nepoznatoj lokaciji u Egiptu, Obama će, kako se očekuje, mnogo više govoriti o svojim nadama i snovima u pogledu budućih odnosa sa Muslimanima. Obaminu posjetu Egiptu danas su pozdravili zvaničnici te zemlje i predstavnici Arapske Lige, koji su naglasili da je američki predsjednik inspirisao novi duh u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.

Predsjednki će iz Egipta otputovati u Njemačku, gdje će posjetiti dva mjesta koja su bila poprište strahota počinjenih tokom Drugog svjetskog rata. Prvo je Drezden, koji je uništen tokom savezničkog bombardovanja 1945, a drugo Buhenvald, nacistički koncentracioni logor, u kome su umrle hiljade ljudi. Zatim će u Francuskoj prisustvovati ceremoniji kojom se obilježava 65-ta godišnjica invazije na Normandiju, koja je započela proces potiskivanja nacističkih snaga u Njemačku.






XS
SM
MD
LG