Linkovi

100 dana Baraka Obame: Koliko promena je ostvareno?


Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Obama pobedio zato što je većina birača želela promene. Koliko je promena usledilo nakon izbora predsednika Obame? Novinar Glasa Amerike, Džim Malon pokušao je da pronađe odgovor na to pitanje.

Prošlog novembra Barak Obama je izabran za 44. predsednika Sjedinjenih Država pošto je ponudio politički program ispunjen promenama. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je pobedio zato što je većina birača želela promene, posle osmogodišnjeg mandata Bušove administracije. Ali, koliko je promena usledilo nakon izbora predsednika Obame? Novinar Glasa Amerike, Džim Malon pokušao je da pronađe odgovor na to pitanje.

Od trenutka kada je izabran, Barak Obama je personifikovao promenu.

„Zbog onog što smo danas uradili, na ovim izborima, u ovom odsudnom trenutku, došlo je do promene u Americi.“
Ta žudnja za promenom bila je očigledna na inauguraciji predsednika Obame kada se milion Amerikanaca okupilo na Nacionalnom travnjaku u Vašingtonu, radi proslave dolaska na vlast prvog Afroameričkog predsednika.

„Svet se promenio, pa moramo da se menjamo i mi,“ rekao je novi predsednik.

Neke od sprovedenih promena u prvih 100 dana mandata predsednika Obame, bile su dramatične. Kongres je usvojio njegov ogromni plan za podsticanje privrede. Najavio je ukidanje zatvora Gvanatanamo, na Kubi, i odredio rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka, do avgusta 2010.

Medjutim, do najveće promene je došlo u raspoloženju nacije, smatra politički analitičar Stjuart Rotenberg.

„Na jednostavno pitanje: da li se zemlja kreće u pozitivnom ili negativnom pravcu – usledio je neverovatan talas optimizma. Dakle, kakve promene je on doneo? Najvažnija promena je u tom sagledavanju u kojem se pravcu kreće Amerika,“ kaže Rotenberg.

Ali republikanci dovode u pitanje oslanjanje na diplomatiju u rešavanju odnosa sa američkim spoljnopolitičkim rivalima. Oni se protive i predloženom smanjenju poreza za srednju klasu i obimu rashoda za podsticaj privrede. Republikanski stranački lideri upozoravaju da bi to moglo da dovede do ogromnog zaduživanja budućih generacija.
Džon Bejner je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu.

„Predsednikov budžet će, po mom mišljenju, naškoditi privredi i uništiti radna mesta koja upravo nastoji da spase ili otvori,“ kaže kongresmen Bejner.

Bez obzira na kritiku, predsednik Obama je veoma popularan. Stiven Hes je saradnik Instituta Brukings.

„Sve što je uradio proteklih sto dana, veoma se dopalo američkom narodu, pa i ljudima širom sveta“, kaže Hes.

Strpljivost američkog javnog mjenja ipak će biti stavljena na probu, dok se predsednik Obama bude pripremao da rešava osetljiva pitanja kao što su reforma sistema zdrastvenog osiguranja i energetska nezavisnost Sjedinjenih Država.


XS
SM
MD
LG