Linkovi

Aktivisti upozoravaju na ljudske i finansijske posledice Alchajmerove bolesti


Procenjuje se da oko 5,3 miliona Amerikanaca sada pati od Alchajmerove bolesti. Takodje se predvidja da će se broj obolelih od Alchajmerove bolesti povećavati kako populacija stari. Jedan novi izveštaj ukazuje na dosadašnji ljudski i finansijski bilans bolesti.

Alchajmerova bolest je šesti po redu uzrok smrtnosti u Sjedinjenim Državama. Prvi znaci su gubljenje pamćenja. Kako vreme promiče, osoba sa Alchajmerom neće više prepoznavati svoje voljene, neće moći da govori, hoda ili da se smeje. Ta bolest uzima danak i onima koji se brinu o obolelima. U martu je jedna takva grupa održala demonstracije u Vašingtonu kako bi skrenula pažnju na problem i zatražila novac za istraživanje.

Bolest je takodje veoma skupa. Sun Kvak promenila je posao i preselila se kod svoje 62-godišnje majke. Mnogi koji se brinu o bolesnicima napuštaju svoj posao. Kvak i njeni rodjaci smenjuju se dvadeset četiri sata, vode brigu o lekovima svoje majke i pomažu joj da živi.

Ona je često lepo raspoložena. Mislim da su to trenuci zbog kojih sam zahvalna što sam ovde, kako bih bila svedok i to podelila sa njom,“ kaže Kvak.

Udruženje bolesnika sa Alchajmerom saopštilo je da su troškovi pacijenata sa Alchajmerom trostruko veći od troškova drugih starijih ljudi. Jedna nezavisna posmatračka grupa navodi da ta bolest košta Američku vladu 148 milijardi dolara godišnje u zdravstvenim troškovima. Ta grupa se bavila načinima na kojima bi se obratila sve većem broju ljudi sa Alchajmerom.

Prva dama Kalifornije Marija Šrajver bila je medju onima koji su se obratili senatskom odboru. Njen otac, Sardžent Šrajver, ima tu bolest. On je bio političar i prvi direktor Korpusa mira. Grupe aktivista je zatražila više novca za istraživanje i finansijsku pomoć za one koji pružaju negu.

„Znam da će biti veoma teško primeniti neke od ovih naznačenih preporuka. Ali sigurna sam da, ako čvrsto obećate i omogućite sjajnim naučnicima, kao što su oni koje sam sretala u laboratorijama širom ove zemlje, oni će napraviti lekove koji će usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti i možda je čak sprečiti,“ kaže Šrajver.

Aktivisti upozoravaju da će, ukoliko se ne pronadje način da se uspori bolest i da se zatim spreči, troškovi za negu pacijenata sa Alchajmerom dostići razmere krize.




XS
SM
MD
LG