Linkovi

Prestonica dobila pravo glasa u Kongresu


Američki Senat usvojio je mjeru koja omogućava Vašingtonu da u Predstavničkom domu ima kongresmena sa pravom glasa. Taj zakonski prijedlog podržao je 61 senator, dok je 37 bilo protiv.

Američka prijestonica ima delegata u Predstavničkom domu, demokratu Elinor Holms Norton, koja međutim nema pravo glasa. Juta, je u okviru iste mjere, dobila četvrtog kongresmena, kako bi se pridobila podrška republikanskog senatora iz te savezne države Orina Heča. Glasači u Juti su uglavnom naklonjeni Republikanskoj stranci, dok je Vašington snažno uporište Demokratske stranke. Protivnici danas usvojenog plana navode da je neustavan, zato što je američka prijestonica federalni distrikt, a ne država.

Senatori su takođe usvojili amandman na zakon kojim se poništavaju gradske uredbe o kontroli nošenja oružja u Vašingtonu, uključujući zabranu nošenja polu-automatskih pušaka. Američki Vrhovni sud je prošle godine ukinuo 32-godišnju zabranu posjedovanja oružja u prijestonici. Očekuje se da će zakonski prijedlog biti usvojen i u Predstavničkom domu, ali bez amandmana koji je usmjeren protiv ograničenja nošenja oružja. Oba doma Kongresa bi zatim trebalo da izrade konačnu verziju zakona, za koji je predsjednik Barak Obama obećao da će potpisati.



XS
SM
MD
LG