Linkovi

Bernanki: Recesija bi mogla da se nastavi 2010. godine


Recesija bi mogla da se nastavi i iduće godine ukoliko brojni pokušaji za stimulisanje ekonomije ne budu uspešni, upozorio je šef Federalnih rezervi Ben Bernanki, svedočeći pred američkim Kongresom.

On je naveo da je ekonomija "ozbiljno smanjena" pod pritiskom sve manjih vrednosti nekretnina, strogih uslova za pozajmice i porasta nezaposlenosti. Najnoviji izveštaji ukazuju na težinu zadatka autora mera za stimulisanje ekonomije zbog smanjenog poverenja potrošača i rekordnog pada cena kuća.

Indeks cena kuća je u 20 većih američkih gradova prema izveštaju kompanije Standard end Pur u decembru pao za gotovo 19 odsto, što je najbrži pad cena u istoriji, dok je u odnosu na cene iz 2006. godine, kada je tržište nekretnina bilo u svom zlatnom dobu, sada vrednost niža za 27 odsto. U odvojenom izveštaju američke Federalne agencije za stanovanje navodi se da su cene kuća i stanova tokom 2008. zabeležile rekordan pad.

Iako predsednik Barak Obama za sada ima podršku većine Amerikanaca u vezi sa stimulativnim ekonomskim paketima, oni izgleda nisu dovoljni da spasu najveću svetsku osiguravajuću kompaniju, Američku međunarodnu grupu - AIG, sa ivice kolapsa. Agencija Rojters i televizijska mreža CNBC navode da će AIG objaviti da je prošle nedelje izgubio 60 milijardi dolara, što je ujedno najveći gubitak zabeležen u istoriji korporacija. Osiguravajuća kompanija je od američke vlade već dobila pomoć od 150 milijardi dolara, a njeni predstavnici trenutno pregovaraju sa vladinim zvaničnicima u pokušaju da obezbede dodatne federalne fondove. Mediji izveštavaju da AIG istovremeno priprema zahtev za zaštitu od bankrotstva ukoliko ovi pregovori ne uspeju. Zabrinutost za budućnost AIG-a je sve veća zbog ogromnog broja kompanija kojima će izgleda biti potreba vladina pomoć, a nagoveštaji da bi federalna vlada mogla da preuzme, odnosno nacionalizuje dve najveće američke banke, doprineli su dramatičnom padu indeksa vodećih deonica na njujorškoj berzi u poslednjih nekoliko dana.

Brojni izveštaji američkih kompanija ukazuju na veoma loše stanje zbog sve učestalije štedljivosti potrošača, pa je tako Home Depot najveća prodavnica alata i stvari za pokućstvo, objavio da je za tri meseca, od novembra prošle godine do januara tekuće, izgubio 54 milijardi dolara, da je prodaja opala za 17 odsto i da se očekuje da će ove godine opasti za dodatnih 9 odsto. Slične, loše, rezultate proteklog tromesečja je objavila i robna kuća diskontne robe Target, čiji je profit opao za 40 odsto. Robna kuća Macy’s, koja posluje preko 100 godina, je tokom poslednjeg tromesečja takođe zabeležila pad, i to od gotovo 60 odsto.

XS
SM
MD
LG