Linkovi

Obama obećava smanjenje budžetskog deficita


Predsjednik Barak Obama najavio je da će do kraja četvorogodišnjeg mandata prepoloviti budžetski deficit, koji trenutno iznosi hiljadu i 300 milijardi dolara. Obama je to obećao u govoru na samitu o fiskalnoj odgovornosti u Bijeloj kući, kojem su prisustvovali ekonomski eksperti i zakonodavci.

U završnom govoru, nakon okočanja samita, Obama je istakao da sve veći troškovi zdravstvene zaštite predstavljaju najveći finansiijski izazov sa kojim se Sjedinjene Države suočavaju. Predsjednik je kazao da posljedice posustale ekonomije osjećaju i korisnici i zdravstvene ustanove, naglašavajući da je važno sprovesti reforme.

Obama je prethodno rekao guvernerima saveznih država da će njegova administracija, tokom nedelje, iz stimulativnog paketa izdvojiti 15 milijardi dolara za pomoć državama da pokriju troškove zdravstvene zaštite porodica sa malim prihodima.

On je pozvao guvernere, za koje je sinoć organizovao prijem u Bijeloj kući, da odgovorno troše sredstva iz paketa za stimulisanje privrede.

"Ovdje nije riječ o blanko čeku. Ta sredstva se izdvajaju direktno za pomoć Amerikancima, pogođenim krizom”, kazao je Obama.

Predsjednika podržava više republikanskih guvernera, nego njihovih partijskih kolega u Kongresu. Pojedini međutim odbacuju sredstva iz stimulativnog paketa.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi Vašington smanjio nepotrebne troškove”, naglasio je guverner Luizijane Bobi Džindal.

"Više sam nego spreman da uzmem njegov novac. Za razliku od guvernera koji ga ne žele, ja ga uzimam zato što je Kaliforniji potreban”, kazao je guverner te savezne države Arnold Švarceneger.

Osim raspodjele sredstava iz plana za podsticaj privrede, američkog predsjednika očekuje rješavanje budžetskog deficita u iznosu od hiljadu i 300 milijardi dolara.

"Deficiti predstavljaju problem, jer ako traju duže i ako su preveliki, vlada bi mogla da bankrotira”, smatra dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman.

Predsjednik namjerava da smanji budžetski deficit smanjenjem troškova zdravstvene zaštite, ne produžavanjem poreskih olakšica za one koji zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje i povlačenjem vojnika iz Iraka.

"Riječ je budžetskoj procjeni, koja se zasniva na povoljnom razvoju situacije u Iraku”, naglašava analitičar Toni Kordesman.

Ekonomija će, kako se očekuje, biti centralna tema Obaminog govora o stanju nacije, koji će održati sjutra veče u Kongresu.






XS
SM
MD
LG