Linkovi

Ekonomija, energija i klimatske promene prioriteti Obamine administracije


Predsjednik Barak Obama kazao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da su prioriteti njegove administracije rješavanje duboke ekonomske krize, preduzimanje akcije na postizanju energetske nezavisnosti zemlje i borba protiv klimatskih promjena.

Kada je riječ o ekonomskim prioritetima, predsjednik Obama nada se da će novi paket podsticajnih mjera biti spreman za potpis do sredine februara, kao i da će ga podržati republikanska stranka.

Nakon sumornih vijesti da će još 43 hiljade Amerikanaca ubrzo izgubiti posao, predsjednik se direktno obratio američkom narodu, predstavljajući svoj 825 milijardi dolara vrijedan plan. Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući kazao da je za poboljšanje ekonomske situacije neophodna brza akcija, kao i njegov plan, koji će, kako je naveo, otvoriti ili sačuvati tri do četiri miliona radnih mjesta i izvući zemlju iz recesije.

Ne možemo sebi da priuštimo smetnje i odlaganja. Zato želim da potpišem plan za američki oporavak i reinvestiranje, koji će zaposliti milione Amerikanaca i postaviti osnove za stabilan rast koji je potreban našoj privredi, i koji naš narod traži. Ovo je vanredno vrijeme koje zahtijeva brzu i vanrednu akciju”, istakao je Obama.

Predsjednik je takođe naložio Agenciji za zaštitu životne sredine da ponovo razmotri da li bi Kaliforniji i još 13 saveznih država trebalo dozvoliti da uvedu strožije standarde kada je riječ o izduvnim gasovima i energetskoj efikasnosti, što je Bušova administracija odbila da uradi 2007. Nova administracija trebalo bi da počne da radi i na uvodjenju standarda za potrošnju goriva za 2011. godinu, čime je proizvodjačima automobila dat period od 18 mjeseci da se prilagode.

Zbog naše bezbjednosti, ekonomije i planete, moramo da budemo hrabri i odlučni da se mijenjamo. Politika moje administracije biće da smanji našu zavisnost od inostrane nafte i da istovremeno gradi ekonomiju zasnovanu na novim energetskim izvorima, koja će otvoriti milione radnih mjesta”, kazao je američki predsjednik.

Obama je na konferenciji za novinare jasno stavio do znanja da želi da da svoj pečat energetskoj politici, koja ima kratkoročni uticaj na posustalu ekonomiju, kao i dugoročni na zagađenje, klimatske promjene i nacionalnu bezbjednost.

Godinama i decenijama smo umjesto odlučne akcije birali odlaganje. Kruta ideologija nadvladala je nauku. Specijalni interesi zasijenili su zdrav razum. Retorika nije dovela do napornog rada potrebnog za postizanje rezultata. Naši lideri se oglašavaju samo kada poskupe cijene goriva, da bi zaćutali čim cijene na benzinskim stanicama padnu. Sada je pravo vrijeme za donošenje teških odluka i za suočavanje sa izazovima na ovom istorijskom raskršću, biranjem budućnosti koja je bezbjednija za našu zemlju, koja je održiva i prosperitetna za našu planetu. To su moji prioriteti, koji su obuhvaćeni izvršnim uredbama koje ću potpisati.”

Državni sekretar Hilari Klinton u medjuvremenu je imenovala Toda Sterna za specijalnog izaslanika za klimatske promjene. Klintonova je kazala da će Stern saradjivati sa vladama širom sveta u borbi protiv promena u našem prirodnom okruženju.



XS
SM
MD
LG