Linkovi

Pobede Novaka, Ane i Jelene, derbi tećeg kola Federer - Safin


Trećeg dana takmičenja na prvom Grand Slem turniru sezone, srpske tenis ostao je bez dva predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji. Turnir su u drugom kolu završili Janko Tipsarević i Viktor Troicki, obojica porazima u duelima sa bolje rangiranim igračima i nosiocima – Tipsarević je izgubio od Hrvata Marina Čilića u četiri seta, dok je Troicki protiv Španca Tomija Robreda osvojio samo četiri gema – 6:1, 6:3, 6:0.

Novak Đoković plasirao se u treće kolo rutinskom pobedom nad 68. na ATP rang-listi, vršnjakom iz Francuske, Žeremijem Šardijem. Bilo je 7:5, 6:1 i 6:3 za branioca titule, koji je igrao primetno bolje nego u prvom kolu, pogotovo u drugom i trećem setu. Naredni Đokovićev rival biće Amerikanac, rođen u Bosni, Amer Delić, koji je napravio veliki preokret protiv 28. nosioca Pol-Anri Metjea i posle zaostatka od 2:0 u setovima dobio naredna tri – peti 9:7.

Bolju partiju nego na startu turnira pružila je i Ana Ivanović. Prošlogodišnja finalistkinja pobedila je Italijanku Albertu Brijanti – 6:3 i 6:2 posle sat i 24 minuta igre, a u nastavku takmičenja sastaje se sa Ruskinjom Klejbanovom. Jelena Janković se mučila i sa desnim stopalom, zbog kojeg je tražila intervenciju lekara, ali i sa malo poznatom Belgijankom Kirsten Flipkens, da bi na kraju ipak trijumfovala – 6:4 i 7:5 za sat i 46 minuta igre. U nastavku turnira, prva nositelja igra protiv Japanke Ai Sugijama, koju je u jedina dva međusobna duela – početkom prošle godine – pobedila ubedljivo – 6:1 i 6:2 u Dohi, odnosno 6:1 i 6:1 u Indijen Velsu.

Iznenađenje dana priredio je malo poznati Tajvanac Jen-Hsun Lu, 61. na svetskoj rang-listi, koji je u pet setova, posle zaostatka od 2:1, eliminisao 10. nosioca, nekadašnjeg finalistu Vimbldona (2002. izgubio od Hjuita), Argentinca Davida Nalbandijana. Meč je trajao četiri sata i 55 minuta, a Lu je spasao šest brejk-lopti u poslednjem servis gemu, pre nego što je iskoristio treću priliku za pobedu.

Drugi nosilac, Švajcarac Rože Federer imao je vrlo lak posao protiv mladog Rusa Evgenija Koroljeva, koji je dosta grešio, tako da je cela priča završena za svega 87 minuta. Federer je trijumfovao – 6:2, 6:3 i 6:1 i tako se plasirao u treće kolo, gde ga čeka dobro poznati rival – Marat Safin. Nekada najbolji tensier svega, koji je najavio povlačenje na kraju sezone, bio je vrlo siguran protiv Gabrijela Garsije Lopesa – 7:5, 6:2 i 6:2, i pripremio teren za reprizu jednog od najboljih mečeva u istoriji Austrelijen Opena – polufinala iz 2005. kada je Safin sa 9:7 u u petom setu pobedio Federera i potom (pobedom nad Hjuitom u finalu) osvojio svoju drugu, za sada poslednju Grand Slem titulu. U međusobnim duelima, Federer ima veliku prednost 9:2, uključujući pobede na poslednja dva Vimbldona.

Kod teniserki, Safinova sestra Dinara gubila je sa 1:0 u setovima protiv sunarodnice Makarove, ali je napravila preokret, a sigurne su bile i ostale Ruskinje iz prvih deset - Vera Zvonarjeva i Nađa Petrova. Jedina nositelja koja je eliminisana jeste Ana Čakvetadze, 17 u „kosturu“, koju je izbacila ponovo ljubimica domaće publike Jelena Dokić – 6:4, 6:7 i 6:3. Naredna rivalka Dokićeve biće Karolina Voznijacki.

XS
SM
MD
LG