Linkovi

Hilari Klinton svedočila pred Spoljnopolitičkim odborom u Senatu


Hilari Klinton je, svjedočeći pred kolegama iz Spoljnopolitičkog odbora u američkom Senatu, kazala da će se zalagati za jačanje veza Sjedinjenih Država sa saveznicima širom svijeta.

“Amerika ne može sama da rješava goruće probleme, a ni svijet ih ne može riješiti bez Amerike”, naglasila je Klintonova.

Senatorka iz Njujorka je na pretresu o potvrđivanju njene nominacije za državnog sekretara obećala i obnavljanje američke diplomatije.

“Spoljna politika mora da bude zasnovana na kombinaciji principa i pragmatizma, a ne na strogoj ideologiji.”


Takođe je najavila da će, upotrebom i diplomatije i vojne sile, povratiti američko liderstvo.

Vjerujem da je američko liderstvo imalo svoje nedostatke, ali da je i dalje potrebno. Moramo da koristimo takozvanu ‘pametnu moć’ , odnosno sva sredstva kojima raspolažemo: diplomatska, ekonomska, vojna, politička, pravna i kulturna”, kazala je senatorka Klinton.

Tu strategiju, kako je istakla Klintonova, trebalo bi upotrijebiti na Bliskom istoku, ne samo kada je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu, već i o ostalim hitnim pitanjima, poput iranskog nuklearnog programa.

“Moramo aktivno da se zalažemo za strategiju ‘pametne moći’ na Bliskom istoku, koja uzima u obzir bezbjednosne potrebe Izraela i legitimne političke i ekonomske aspiracije Palestinaca, koja efikasno izaziva Iran da obustavi program nuklearnog naoružanja i prestane da sponzoriše terorizam i koja će ubijediti tu zemlju i Siriju da prekinu svoje opasno ponašanje i postanu konstruktivni regionalni akteri.

Dugogodišnji član Odbora iz Republikanske stranke, Ričard Lugar, podržao je nominaciju senatorke Klinton, ali je pozvao Bila Klintona da odbije nove strane donacije za svoju fondaciju, dok je njegova supruga na položaju državnog sekretara, kako bi se izbjegao konflikt interesa.

Preporučujem takav direktan pristup kako bi se izbjegle zamke koji bi mogle da poremete američku spoljnu politiku”, istakao je Lugar.

Senatorka iz Njujorka bila je spremna da odgovori na to, kao i mnoga druga pitanja.

Uradila je svoj domaći zadatak, razgovarala je sa svim članovima odbora. Odgovorila je na stotine pitanja. Pripremala se desetine sati”, navodi analitičar Džordž Stefanopulos.

U okviru pripreme za današnji pretres, Klintonova je sinoć razgovarala sa aktuelnim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Stivenom Hedlijem.



XS
SM
MD
LG