Linkovi

Buš priznao da je grešio tokom svoja dva mandata


Odlazeći predsjednik Džordž Buš održao je danas u Bijeloj kući poslednju konferenciju za novinare, na kojoj je branio svoje postupke tokom poslednjih osam godina. Buš je na pres konferenciji, koja je trajala pedesetak minuta, odgovarao na niz pitanja, od ekonomske krize i situacije na Bliskom istoku do grešaka za koje smatra da je počinio tokom svoja dva mandata.

Odlazeći američki predsjednik je na poslednjoj konferenciji za novinare branio principe na kojima se zasnivala njegova politika u poslednjih 8 godina.

"Ne znam kako bih mogao da se vratim u Teksas i analiziram svoje postupke da sam dozvolio glasnim kritičarima da me spriječe da uradimo ono što sam smatrao neophodnim", kazao je Buš.

Poslednji dani Bušovog mandata protiču u znaku novih sukoba na Bliskom istoku, što je umanjilo nade aktuelne administracije da će biti postignuto dugoročno primirje.

"Izrael ima pravo da se brani", ponovio je predsjednik i založio se za „održivi prekid vatre“ između Izraela i palestinske ekstremističke grupe Hamas, u cilju obustave nasilja, koje traje već više od dve nedelje.

Mandat Džordža Buša možda su najviše obilježili teroristički napadi 11. septembra, koji su doveli do ratova u Avganistanu i Iraku. Buš je pokušao da odbrani svoju odluku o slanju dodatnih vojnika u Irak 2007. da bi se stanje u toj zemlji stabilizovalo.

“Kada je reč o nasilju u Iraku, odlučio sam da uradim nešto po tom pitanju i poslao 30,000 vojnika umesto povlačenja. Tu nema nikakve sumnje - situacija se promenila. Pitanje sada je – da li će dugoročno gledano ta demokratija preživeti, i to će biti izazov za budućeg predsednika “.

Buš, koji je jednom prilikom kazao da ne može da se sjeti da li je ikada pogriješio, danas je priznao da jeste.

Isticanje slogana “misija je ostvarena” na nosaču aviona je bila greška. Bilo je i razočarenja. Abu Graib je očigledno bio veliko razočarenje tokom mandata. To što nismo pronašli oružje za masovno uništenje takodje je bilo značajno razočarenje”, naglasio je odlazeći predsjednik.

On je međutim kazao da je zaštita američkih građana uvijek bio njegov glavni prioritet. Tu obavezu, kao i ekonomsku krizu naslijediće budući predsjednik Barak Obama.

“Najhitnija pretnja sa kojom će on, i ostali predsednici morati da se suočavaju, je napad na našu zemlju. Želio bih da to nije slučaj ali još uvijek postoji neprijatelj koji bi volio da nanese štetu Americi”, kazao je Buš.

Ankete inače pokazuju da je popularnost Džordža Buša varirala više od bilo kog drugog predsjednika. Nakon terorističkih napada podržavalo ga je 92 odsto Amerikanaca, da bi taj procenat prošlog oktobra iznosio svega 23 odsto. Odlazeći predsjednik će se poslednji put obratiti naciji krajem nedjelje.



XS
SM
MD
LG