Linkovi

Izrael i Hamas odbacili rezoluciju SB UN


Izraelske snage i Hamas nastavljaju žestoke sukobe, uprkos izraelskom trosatnom prekidu vatre i rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom se traži hitno uspostavljanje primirja.

Borbe se vode na severoistoku Gaze, u blizini granice sa Izraelom, kao i u blizini Rafe, graničnog prelaza prema Egiptu. Hamas nastavlja da ispaljuje rakete na jug Izraela. Izveštači agencija Asošijeted pres i Al-đezira, izveštavaju da izraelske snage po svemu sudeći koriste fosforne bombe. One se upotrebljavaju noću, za osvetljavanje bojnog polja, ali je njihova upotreba zabranjena na gusto naseljenim područjima, jer mogu da izazovu teške opekotine.

U Ženevi, visoka komesarka Agencije Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, zatražila je pokretanje nezavisne istrage mogućih ratnih zločina u Gazi i Izraelu. Bela kuća je danas pridružila svoj glas sve većem horu zabrinutih za humanitarnu situaciju u Gazi. Ipak, portparol Skot Stanzel je dodao da situacija neće moći da se poboljša dokle god Hamas bude gađao Izrael raketama.

Ujedinjene nacije su danas izdale izveštaj u kojem se navodi da je 30 Palestinaca poginulo kada je izraelska armija prebacila više od 100 civila u jednu kuću, upozorila ih da je ne napuštaju, a zatim više puta bombardovala taj objekat. O tom incidentu juče je govorio i Međunarodni komitet Crvenog krsta, dok je Izrael saopštio da je pokrenuta istraga.

Na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, demonstranti su danas gađali kamenicama pripadnike izraelskih bezbednosnih snaga.Demonstracije protiv Izraela su danas održane širom Bliskog istoka, uključujući Irak, Jordan, Tursku i Egipat, kao i u većinski muslimanskim zemljama kao što su Indonezija i Malezija. Evropski jevrejski kongres je, na drugoj strani, danas organizovao mitinge u Londonu, Rimu, Berlinu i Beču, u znak podrške Izraelu. Jevrejska organizacija je saopštila da isto tako ustaje protiv - kako tvrdi - jednostranog tumačenja sukoba Izraela i Hamasa u Evropi i osuđuje najnovije antisemitske ispade na kontinentu.

Istovremeno, nastavljaju se diplomatski napori da se prekine sukob. Delegacija Hamasa se uputila iz Gaze u Kairo na razgovore pod egipatskim pokroviteljstvom. Savet bezbednosti je sinoć, glasovima 14 za i nijednim protiv, usvojio rezoluciju kojom se traži potpuno povlačenje izraelskih snaga, prekid Hamasovih raketnih napada i neometana dostava humanitarne pomoći. Sjedinjene Države, koje su učestvovale u sastavljanju rezolucije, uzdržale su se od glasanja s obrazloženjem da žele da sačekaju rezultat egipatskog posredovanja.






XS
SM
MD
LG