Linkovi

Kraj ligaškog dela NFL šampionata, počinje plej-of


Posle skoro četiri meseca iscrpljujućeg takmičenja u NFL šampionatu, sve je spremno za početak plej-ofa, čiji je konačni sastav određen tek poslednjeg dana ligaškog dela sezone.

Minesota Vajkingsi obezbedili su prvo mesto u diviziji Sever, Nacionalne konferencije, poznatije kao NFC. Prvu titulu šampiona divizije od 2000. godine osigurao im je Rajan Longvel fild golom sa 50 jardi, za konačnih 20:19 protiv poslednjih osvajača Superboula – Njujork Džajantsa. Džajantsi međutim, ostaju prvi nosilac u NFC-ju, a pobeda Vajkingsa ujedno je eliminisala Čikago Berse, koji su na kraju poraženi u Hjustonu – 31:24.

U diviziji Jug NFC-ja, trijumfovali su Karolina Pantersi i to zahvaljujući pobedom u poslednjem kolu nad Nju Orleans Sejntsima – 33:31. Atlanta Falkonsi obezbedili su „vajld kard“ pobedom nad Sent Luis Remsima – 31:27, dok su Arizona Kardinalsi još ranije osigurali prvo mesto u diviziji Zapad. U diviziji Istok, Džajantsima se sa „vajld kardom“ pridružila Filadelfija, koja je pregazila Dalas – 44:6 i tako u direktnom duelu izbacila Kaubojse iz doigravanja.

Samo godinu dana posle jedne od najgorih sezona u istoriji kluba, Majami Dolfinsi su ponovo u plej-ofu, a presudila je pobeda nad Njujork Džetsima – 24:17, kojom su Dolfinsi osvojili diviziju Istok, Američke konferencije, eliminisavši Džetse i Nju Ingland Pejtriotse. „Vajld kard“ je u ovom razvoju situacije pripao Baltimor Rejvensima. Drugi „vajld kard“ u AFC-ju osvojili su Indijanapolis Koltsi uverljivom pobedom nad najboljim timom ligaškog dela sezone Tenesi Tajtansima. Bilo je 13:0 za Pejtona Meninga i saigrače.

Pitsburg Stilersi, pobednici u diviziji Sever AFC-a pregazili su Klivlend Braunse 31:0, ali je kvoterbek Ben Retlisberger napustio meč sa potresom mozga na nosilima.

Još jedna ubedljiv trijumf ostvario je San Dijego – 52:21 protiv Bronkosa, u borbi za titulu šampiona divizije Zapad AFC-a. Grin Bej je pobedio Detroit – 31:21 u meču koji nije imao plej-of implikacije, ali su Lajonsi postali prvi tim bez pobede, od kada je NFL 1978. proširio sezonu na po 16 utakmica za svaki tim.

U ostalim utakmicama Ouklend je pobedio Tampa Bej - 31:24, Sinsinati je bio bolji od Kanzas Sitija – 16:6, Nju Ingland je savladao Bafalo - 13:3, dok je San Francisko pobedio Vašington – 27:24.

U prvom kolu plej-ofa, četiri tima su slobodna: Tenesi Tajtansi, Njujork Džajantsi, Pitsburg Stilersi i Karolina Pantersi. Njima će se u nastavku doigravanja pridružiti pobednici mečeva takozvanog „vajld kard“ vikenda u kome se sastaju: Arizona - Atlanta, San Dijego – Indijanapolis, Majami – Baltimor i Minesota – Filadelfija.

XS
SM
MD
LG