Linkovi

FBI uhapsio guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića


Agenti FBI-ja jutros su uhapsili demokratskog guvenera Ilinoisa, Roda Blagojevića, i šefa njegovog osoblja Džona Herisa – na osnovu optužnice koja ga tereti za pokušaj prodaje upražnjenog senatskog mesta Baraka Obame. Blagojević je optužen i da je tražio novac u zamenu za političke usluge.

Blagojević nas je doveo do novog dna. Linkoln se prevrće u grobu zbog takvog ponašanja“, kazao je tužilac Patrik Ficdžerald

Blagojevićevim hapšenjem kulminirala je trogodišnja istraga FBI-ja, koji je prisluškivao guvernerove telefonske razgovore. U njima je, prema sudski dokumentima, guvener izjavio:
„Ako neće da mi daju ništa osim priznanja, neka se…“

Istražitelji tvrde da je Blagojević u snimljenim razgovorima pregovarao o visokoj plati koju bi dobio po odlasku sa guvernerskog položaja, pa čak i mogućem ambasadorskom, ili mestu u kabinetu. Kada su ga novinari pitali za moguće prisluškivanje, Blagojević je rekao novinarima da nema šta da krije.

U mom životu nema senke… ako neko želi da prisluškuje moje razgovore, neka samo izvoli“, kazao je guverner Ilinoisa.

Guvenerovo hapšenje je samo najnoviji primer političke korupcije u Ilinoisu. Njegovog prijatelja i donatora Tonija Rezka federalni sud je proglasio krivim za korupciju i on čeka na izricanje presude. Blagojevićev prethodnik Džordž Rajan trenutno služi kaznu u federalnom zatvoru, na osnovu presude od 18 tačaka koja ga je teretila za primanje mita i davanje državnih poslova prijateljima.

Mogu vam reći jednu stvar, ako Ilinois nije najkorumpiranija država u zemlji, svakako je u najužoj konkurenciji“, ističe specijalni agent FBI, Bob Grant.

Istražitelji dodaju i da se Blagojević osećao „sputanim“ na mestu guvernera, i da je razmišljao da se 2016. godine kandiduje za predsednika SAD.







XS
SM
MD
LG